Мария Габриел: Темата за сърдечно-съдовото здраве може да стои високо в европейския и националния дневен ред
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Март 2024 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мария Габриел: Темата за сърдечно-съдовото здраве може да стои високо в европейския и националния дневен ред Вицепремиерът и министър на външните работи бе домакин на конференцията „Сърдечно-съдовото здраве в Европа: предизвикателства и перспективи“

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе домакин на конференцията „Сърдечно-съдовото здраве в Европа: предизвикателства и перспективи" в партньорство с Н. Пр. посланик Фредерик Мьорис и Посолството на Кралство Белгия в България. Събитието се организира и с подкрепата на Европейското дружество по кардиология и Дружеството на кардиолозите в България. Сред участниците в конференцията бяха министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков и посланикът на Унгария Н.Пр. Миклош Борош, съобщават от МвНР.

Целта на форума бе да събере здравни експерти на национално и европейско ниво, представители на институциите на ЕС, учени и представители на академичните среди, за дискусии относно поставянето на сърдечно-съдовото здраве в центъра на европейския дискурс. Конференцията акцентира върху две основни теми - укрепване на социалната и здравната програма на ЕС и сърдечно-съдовото здраве в България.

„През последните десетилетия медицината отбелязва значителен напредък, но въпреки това сърдечно-съдовите заболявания остават водеща причина за смъртност в световен мащаб и причина номер едно за смъртност в ЕС. Мащабът на предизвикателствата е неоспорим, но в рамките на тези предизвикателства се крият възможности за иновативен напредък. Важно е заедно очертаем основни приоритети с водеща цел - Национален план за сърдечно-съдовите заболявания със стратегия и план за действия, които да носят полза за гражданите, България и ЕС. С координирани действия и обединени усилия можем да допринесем за един по-здрав и по-силен Европейски съюз", заяви Мария Габриел.

Белгийското председателство на Съвета на ЕС поставя укрепването на социалната и здравната програма на ЕС сред шестте си приоритета за периода януари-юни 2024 г. Целта е да се ангажират повече европейски политици и здравни специалисти с развитието на сърдечно-съдовото здраве.

„Адресираме ли проблемите, свързани със сърдечно-съдовото здраве, адресираме темата за общественото здраве. Тя минава през лечение, превенция, иновации, образование и сътрудничество на национално и европейско ниво. Нека с общи усилия направим така, че темата за сърдечно-съдовото здраве да стои високо в европейския и националния дневен ред и бъде изпълнена с конкретика", заключи Мария Габриел.