Министър Стойчева: Икономиката на знанието се развива въз основа на човешкия талант
Секция: ИКОНОМИКА
28 Март 2024 18:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Стойчева: Икономиката на знанието се развива въз основа на човешкия талант

/КРОСС/ Икономиката на знанието се развива въз основа на човешкия талант. Човешкият интелект трябва да изпреварва изкуствения интелект, който все повече е застъпен във всекидневието ни. Иновациите са хоризонтална политика и от тази гледна точка взаимодействието между различните институции и взаимодействието между различните участници в екосистемата е единственият начин за развитие на обществото и икономиката ни. Това каза министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на конференцията „Време е за Update", чийто домакин е Икономическият университет - Варна. Събитието е част от Календара на Европейската година на уменията и цели да стимулира сътрудничеството между образователната система и бизнеса в подготовката на кадри за пазара на труда. Във форума участваха министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, ректорът на Икономически университет-Варна проф. Евгени Станимиров, зам.-кметът на Варна Снежана Апостолова и областният управител проф. д-р Андрияна Андреева, както и представители от академичната общност и бизнеса.

Министър Стойчева представи предстоящите мерки с европейско финансиране за адаптирането на предприятията към промените, предизвикани от дигиталната трансформация. По Програмата за научни изследвания, дигитализация и интелигентна трансформация (ПНИИДИТ), чиято цел е да подпомага връзката наука-бизнес, тази година ще бъдат осигурени 300 млн. лв. Предвидена е и грантова схема за микро-, малки и средни предприятия на стойност 25 млн. лв., като фирмите ще имат възможност да кандидатстват за ваучери за проекти, представящи иновативни решения, внедряване на нови продукти и услуги в бизнеса, решаване на технологични проблеми в областта на дигитализацията, въвеждане на нови бизнес модели. Предвидени са и 172 млн. лв. за насърчаване на връзката наука, бизнес, регионална специализация за регионално икономическо развитие.

„Като основен двигател на инвестициите в страната МИР избра за своя основна политика да промотира и привлича стратегически инвеститори, които търсят точно този подход - създаване на центрове за научна и развойна дейност, особено в сектори с висока добавена стойност", посочи министър Стойчева. Тя напомни, че по Програмата „Конкурентоспособност и иновации в предприятията" е отворена за кандидатстване процедура „Разработване на иновации в предприятията". С бюджет от 127 млн. лв. ще се подкрепят дейности, насочени към изследвания, изпитвания, измервания и валидиране, както и такива за създаване и тестване на прототипи и пилотни линии, свързани с разработваната иновация.

„В резултат на действията ни през последните девет месеца България успя да представи предприемаческата си екосистема като една от най-динамичните. Доказателство за това е, че само в рамките на 6 месеца три български компании, стартирали в България, бяха избрани и представени на форума „Седмица за иновации и наука" в Брюксел, където бяха представени проектите на Европейския иновационен съвет", каза министърът на иновациите и растежа.