Русия изпрати военни кораби в Червено море
Секция: Русия
29 Март 2024 07:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия изпрати военни кораби в Червено море

/КРОСС/ Руски военни кораби са прекосили протока Баб-ел-Мандеб и са навлезли в Червено море, съобщават "Блумбърг" и ТАСС.

Този морски регион е засегнат от нападенията на хусите и е пълен с други военни кораби.

По информация на Тихоокеанския флот на Русия сред корабите са ракетният крайцер "Варяг" и фрегатата "Маршал Шапошников". Те изпълняват "поставени задачи в рамките на далечната морска кампания". Крайната дестинация на корабите не става ясна, нито причината Москва да изпрати кораби в района.

От месеци йеменските хуси извършват поредица от атаки срещу плавателни съдове в Червено море като отмъщение за военните действия на Израел в Газа.

Атаките прекъснаха световното корабоплаване от ноември насам и принудиха компаниите да се преориентират към по-дългия и скъпоструващ маршрут, заобикалящ Южна Африка.

По-рано този месец бунтовниците съобщиха на Китай и Русия, че техните кораби могат да плават през Червено море и Аденския залив, без да бъдат атакувани. В замяна двете страни могат да осигурят политическа подкрепа на хусите в органи като Съвета за сигурност на ООН, разкриха няколко души, запознати с въпроса.

Подкрепяната от Иран групировка атакува редица търговски и военни кораби в южната част на Червено море и в Аденския залив от средата на ноември.

Хусите твърдят, че атаките им са насочени към кораби, свързани с Израел, САЩ и Великобритания. Въпреки това се случиха и грешки. В края на януари ракети избухнаха близо до кораб, превозващ руски петрол край Йемен. Това се случи само дни, след като говорител на хусите заяви пред руски вестник, че руските и китайските търговски кораби не трябва да се страхуват от атаки.

Хусите изстреляха ракета и по петролен танкер, собственост на Китай, което е знак за продължаващите рискове за корабоплаването в моретата край Йемен въпреки споразумението.

По-рано този месец Иран, Русия и Китай проведоха съвместни военноморски учения в Индийския океан. Както "Варяг", така и "Маршал Шапошников" участваха в маневрите, за които Москва твърди, че имат за цел да оттренират "безопасност в морските икономически дейности", включително освобождаване на кораби, отвлечени от пирати.