Рекордният бюджет на София: За какво ще се харчат парите на столичани
Секция: Анализи
29 Март 2024 09:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рекордният бюджет на София: За какво ще се харчат парите на столичани

/КРОСС/ Столичният общински съвет прие рекордния бюджет на София за 2024 година. 45 общински съветници гласуваха "за", 15 "против". Заложените средства в бюджета на столицата са рекордни - над 2,5 млрд. лева.

Въпреки големите спорове и дебати преди гласуването в крайна сметка общинските съветници от "ПП-ДБ (Спаси София)", ГЕРБ-СДС, т.нар. група "Синя София" и изключените от "Възраждане" подкрепиха план-сметката, а "против" бяха колегите им от "БСП за България", "Възраждане", ИТН и Карлос Контрера.

"Бюджетът е рекорден, но далеч не покрива всички нужди на София. Радвам се, че залагаме началото на редица нови политики, двойно засилваме изграждането на нови детски градини, изцяло поставяне на изграждането на паркинги - изграждат се три и се проектират 20 във всички райони на София, укрепване на институциите на Столична община - Столичен инспекторат, "София проект", осигурени са средствата за нормалното функциониране на градския транспорт", каза в "Денят започва" общинският съветник от "ПП-ДБ (Спаси София)" Андрей Зографски.

Той увери, че общинските съветници правят всичко възможно, за да се изпълни "капиталовата програма на максимални нива".

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян заяви, че със сигурност споровете в СОС ще продължат и добави:

"Бюджетът беше подкрепен от ГЕРБ-СДС, защото е отговорна партия и не може да си позволим работата за София да спира, независимо от неговите несъвършенства."

Той подчерта, че гласуваният бюджет в 95%, особено в капиталовата програма, повтаря бюджета на Йорданка Фандъкова и ГЕРБ-СДС в предишния мандат.