Инспекцията по труда организира форум за превенция на трудовия травматизъм в град Бургас
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Март 2024 11:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инспекцията по труда организира форум за превенция на трудовия травматизъм в град Бургас Компромисът с условията на труд днес, може да коства живота и здравето на работещите утре

/КРОСС/ „Присъствието Ви тук е знак, че мисията за постигане на нулев трудов травматизъм наистина е обща, а едва ли има по-смислен повод да работим заедно като партньори от този да обединим усилията си в опазването на човешкия живот", каза заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова при откриването на регионалната конференция в град Бургас „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква." В събитието, което се проведе в сградата на Областната администрация в града, участваха също изпълнителният директор на ИА „Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ) инж. Екатерина Асенова, директорът на териториалната дирекция „Инспекция по труда" Павлин Васков, представители на социалните партньори и на работодателите в област Бургас.

Инж. Асенова подчерта значението на работодателите в постигането на нулев травматизъм. Тя отбеляза, че правилата за безопасна работа са инструмент за превенция и апелира към присъстващите да не ги пренебрегват. „Трябва да се обръща достатъчно внимание на тях, защото спазването им гарантират прибирането на всеки български работник и служител у дома след работа при своето семейство", допълни Екатерина Асенова.

В своята презентация инж. Александър Борисов - началник на отдел „Анализ на контролната дейност" в ИА ГИТ обърна внимание на три предпоставки, водещи най- често до възникването на трудовите злополуки. Това са опасните условия на работното място, опасното поведение на работниците и служителите и допуснатите слабости в системата за здравословни и безопасни условия на труд. Той подчерта, че злополуките се допускат предимно от младите работници, които нямат достатъчно професионален опит за дадената дейност, или от тези с дълъг опит, при които рутината води до подценяване на ситуацията и произтичащите от нея рискове.

Националната кампания „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква." стартира през месец февруари 2024 г. по инициатива на Главна инспекция по труда и се организира с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика. Предстои организирането на регионални конференции и в други областни градове в страната.

Презентациите от форума са налични на: https://www.gli.government.bg/bg/taxonomy/term/423/node/12908