15-годишен юбилей на Центъра за асистирана репродукция
Секция: Здраве
29 Март 2024 18:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
15-годишен юбилей на Центъра за асистирана репродукция

/КРОСС/ На 01.04.2024г. от 16.00ч. в зала „Д-р Владимир Калайджиев" на Център по хигиена (бул."Иван Гешов" 15) ще се състои тържествено честване по повод 15-годишния юбилей на Центъра за асистирана репродукция - 15 години, посветени на каузата за повече български деца - най-красивите цветя в градината на нашето щастие!

Центърът за асистирана репродукция е създаден през 2009г. с Постановление на Министерски съвет като специализирана структура за организационно и финансово подпомагане на български граждани за извършване на дейности по асистирана репродукция при лица с безплодие.

За изминалите 15 години ЦАР е подпомогнал над 38 000 двойки с репродуктивни проблеми, като е осигурил достъп до клиники, осъществяващи дейност по асистирана репродукция в цялата страна. С организационната и финансова помощ на ЦАР са родени повече от 16 600 деца.

В резултат на високоотговорната съвместна работа с клиниките са постигнати устойчиво нарастващи резултати по отношение на брой клинични бременности, раждания и живородени деца. За изминалата 2023г. са постигнати общо 1509 клинични бременности, 1358 бр. раждания и 1594 деца, което е около 2% от всички родени деца в страната.

Поканени са представители на държавното управление, институции, специалисти в областта на асистираната репродукция, пациенти и съмишленици.