Слънчево и топло време с температури до 30 градуса
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Март 2024 13:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Слънчево и топло време с температури до 30 градуса

/КРОСС/ В следващите дни времето на Балканите ще се определя от мощен пренос на топъл въздух от Средиземноморието. Предстои слънчев и приветлив период с усещане за подранило лято.

До 1 април температурите ще се движат нагоре - в петък следобед термометрите ще скочат до 25-26 градуса, през почивните дни - до 27-28, а в понеделник - до 29-30 градуса в отделни точки на Северна България.

Облачността тези дни ще е минимална в петък, след това - динамична с чести разкъсвания. Вятърът ще е преобладаващо южен и топъл. С него към страната ни ще се пренася и пустинен прах, който ще е в по-висока концентрация в първите 2 дни от април.

Промяна в обстановката се очаква на 2 април, когато над страната ще премине студен атмосферен фронт със силни северозападни пориви, краткотрайни, локални, интензивни извалявания с гръмотевична активност и риск от дребна градушка.

Динамиката в атмосферата ще избута пустинния облак на изток и ще подобри видимостта над цялата страна. До края на първата априлска седмица температурите ще се върнат към нивата 20-25 градуса. Около 5-6 април отново има изгледи за следобедни локални валежи и леко захлаждане, което ще се усети повече в източните райони.

Според климатолога Симеон Матев в неделя ще има точки в страната, в които температурите ще достигнат до 30 градуса.

Новата седмица ще започне с предимно слънчево време. Стойностите ще останат високи. Във вторник около и след пладне ще премине студен атмосферен фронт. Максималните температури в сряда ще са около 15-20 градуса. Около четвъртък се очаква ново повишение.

За сахарския прах

Повишените нива на пустинен прах в атмосферата е обичайно явление при пренос на топъл средиземноморски въздух. Теченията вдигат огромни количества фин пясък от пустините на Северна Африка и ги разнасят на хиляди километри. Годишно това са между 100 и 200 милиона тона прах от горещия континент.

За човешкото здраве може да има опасност, ако сме изложени на високи нива запрашаване за продължителен период от време. България обаче е в зона, където прашните периоди са относително кратки. В държави, където запрашаването е често и продължително, изследователи са установили по-висока уязвимост на хората към респираторни заболявания.