Равносметката на политиците за 20-те години на членство на България в НАТО
Секция: Анализи
29 Март 2024 14:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Равносметката на политиците за 20-те години на членство на България в НАТО

/КРОСС/ Политици правят равносметка на постигнатото от страната ни в периода на пълноправното ни членство в НАТО. Днес се навършват 20 години от приемането на България в Алианса.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа във Facebook, че България може да се гордее, че е успяла да се утвърди като силен и лоялен съюзник.

Той допълва, че в свят, изпълнен с предизвикателства, който позна ужаса на войната отново, членството на страната ни в НАТО за пореден път се утвърди не просто като политическо решение, а като исторически избор.

Позиция дойде и от ДПС. Председателят на движението Делян Пеевски заяви, че евроатлантическите ценности нямат алтернатива, а България се е доказала като надежден партньор. И още - от ДПС допълват, че пътят за развитие на страната ни минава през НАТО и Евросъюза.

"Присъединяването към НАТО беше първото и най-голямо постижение на България в най-новата ни история след 1989 г. То предопредели ясната посока на развитие на страната и така очакваното от поколения завръщане в семейството на европейските демокрации". Това заяви министър-председателят в оставка Николай Денков в словото си на Националната конференция „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно". Премиерът изтъкна, че днес Алиансът е гарант за мирния живот и сигурността на над 1 милиард жители в Европа и Северна Америка.

„75 години след основаването си НАТО доказа, че може да се адаптира успешно към заплахите и предизвикателствата, а те напоследък се увеличават. Съюзната сила е най-мощното послание за потенциалните агресори - обединението ни прави по-защитени и по-сигурни", добави министър-председателят. По думите му разширяването на Алианса е по същество разширяване на територията на демокрацията, на върховенството на закона, на мира и сигурността във всички техни измерения. „Няма как да имаме икономическа, енергийна, социална, здравна, образователна и управленска устойчивост, без необходимите гаранции за съхранение на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на България. Всичко това получихме благодарение на приемането ни в НАТО на 29 март 2004 г.", подчерта Денков.