Диана Ковачева: Другата седмица подавам оставка, не мога да стана служебен премиер
Секция: Интервюта
29 Март 2024 15:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Диана Ковачева: Другата седмица подавам оставка, не мога да стана служебен премиер

/КРОСС/ След срещата с държавния глава Румен Радев омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не може да стане служебен премиер.

„Клетвата ми за съдия в Европейския съд по правата на човека е съвсем скоро , така че не мога да стана служебен премиер. Имам срок, в който трябва да встъпя - 17 април".

На въпрос какви са мотивите за оставката на нейната заместничка Елена Чернева-Маркова, Диана Ковачева отговори: „Каквото знаете вие, това знам и аз. Взела е лично решение, обяви за това лични мотиви".

Ковачева подчерта, че тя не може да предложи човек на мястото на подалия оставка заместник-омбудсман, тъй като има процедура по номинацията, която отнема време: „Смятам, че трябва в най-скоро време да си подам оставката, за да отворя пътя на парламента да избере нов омбудсман. Следващата седмица ще си подам оставката".

Запитана дали в рамките на седмица може да бъде избран друг човек на нейния пост, който да влезе в потенциалните възможности за служебен премиер, тя отговори: „Процедурата за избор на омбудсман от парламента отнема време, поне няколко седмици".

Диана Ковачева бе категорична, че омбудсманът и заместник-омбудсманът трябва да са далече от политиката.