Проект за превод на жестомимичен език в реално време спечели хакатона на Факултета по математика и информатика
Секция: Технологии
29 Март 2024 16:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проект за превод на жестомимичен език в реално време спечели хакатона на Факултета по математика и информатика Yettel бе партньор на събитието, а специалисти от Data Science екипа на телекома влязоха в ролята на ментори на отбора победител

/КРОСС/ Проект за превод на жестомимичен език в реално време стана победител на хакатона FMI {Codes}, организиран от Факултета по математика и информатика към Софийския университет „Св. Климент Охридски". В тазгодишното издание участваха близо 120 студенти, разпределени в 18 отбора. Всички те трябваше да разработят проект в рамките на предизвикателните 48 часа.

Идеята, която най-силно впечатли журито и заслужено спечели първото място, бе дело на шест момчета, избрали да нарекат отбора си с цветното име „Кокиче" - Даниел Трополинов, Мартин Иванов, Петър Велков, Румен Михов, Доси Колев и Калоян Цветков. В ролята на техни ментори влязоха специалисти от Data Science екипа на Yettel, който бе партньор на събитието.

В отговор на темата на хакатона - „Code for Connection", младежите избраха да приобщят общността на глухите хора към останалата част от обществото, като разработиха проект за платформа, която прави жестомимичен превод в реално време. За целта специално създаден софтуер транскрибира гласа в текст, конвертира го в жестомимични символи и го превръща във видео, което хората виждат на малкия екран. По този начин проектът би позволил изкуствено генериран образ да прави жестомимичен превод в реално време на всяко телевизионно предаване или на обществено събитие, например.

„В създаването на една такава платформа има не малко задачи, свързани с обработката и моделирането на данни. В това се състои и работата на Data Science отдела в Yettel. Радваме се, че успяхме да бъдем полезни на момчета в един толкова смислен и стойностен проект като техния", коментира Христо Господинов, мениджър на Data Science екипа в телекома. Той заедно с колегата му Симеон Николов влязоха в ролята на ментори на отбор „Кокиче", като ги консултираха както за техническата разработка, така и за структурирането на отделните етапи.

„Всеки отбор имаше право да избере компанията, която да бъде негов ментор. Момчетата избраха нас, защото те имаха експертиза в областта на програмирането, а ние - в работата с данни. Така успяхме да допълним техните знания по най-добрия възможен начин", добавя и Симеон Николов.

Включването на хората с увреждания, или хората с различни възможности, както ги наричат в Yettel, е една от темите, по които телекомът активно работи. Сред най-отличителните му инициативи е програмата „Рамо до рамо", която вече девет години подпомага професионалното развитие и социалната интеграция на хората с различни възможности. Участници в нея са и хора със слухови увреждания.

За да осигури за тях приемаща работна среда, компанията обучава менторите и ръководителите по програмата в основите на жестовия език. В допълнение осигурява за всички свои служители и достъп до онлайн библиотека с обучителни видеа, с помощта на които да поставят основите или да надградят познанията си по жестовия език.