Открити са косвени доказателства, че на Марс е имало живот
Секция: Наука
29 Март 2024 20:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Открити са косвени доказателства, че на Марс е имало живот

/КРОСС/ Според изследване, публикувано в Scientific Reports, органичните съединения, открити на Марс, може да са произлезли от атмосферен формалдехид. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

Формалдехидът се разпада при определени химични реакции на захари и вещества, които са част от биомолекулите. "Според учените, след като е имало такива органични вещества, е почти 100% вероятно да е имало живот, който наподобява нашия", обясни доц. Тодорова.

Учените конструират историята на Марс. "Тя се дели на три периода - Ноаев, Хасперски и Амазонски. Преди 3,2 милиарда години е имало много удари на метеорити, които са създали огромни басейни, които са били запълнени с вода. Вулканичната дейност е създала плътната атмосфера около Марс, която е улавяла слънчевата светлина и е довела до затопляне на езерата и океаните. Вероятно тогава се е зародил животът на Марс, като се предполага, че той е бил сходен с този на Земята. През следващите периоди вулканите изхвърлят серни съединения, които отравят атмосферата и животът на Марс се унищожава", обясни доц. Тодорова.