Празник на цалапишкия бабек и вино: Победителите със съвети за производството
Секция: ЛЮБОПИТНО
30 Март 2024 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Празник на цалапишкия бабек и вино: Победителите със съвети за производството Гости от цялата страна ще се докоснат до местните традиции и кухня

/КРОСС/ В Цалапица местните празнуват празника на бебека и виното. Фестивалът се организира за четвърта поредна година.

„Тайната на добрия бабек е, че трябва много да си го обичаш и да го правиш с желание. Рецептата си е от едно време от баби и дядовци. Любовта към бабека се засилва, защото няма масово производство", обясни Биляна Дзикова, победил в конкурса за най-добър бабек. Тя предава занаята и на сина си.

„Емоцията е голяма. Не сме очаквали да победим миналата година", каза Ивелин Дзиков.

Атанас Байрев е победител от миналогодишния конкурс за най-добро цалапишко вино.

„Това е сорт Совиньон блан, който е много труден като бяло вино за производство. То е по-приемливо от хората за пиене. По-леко е, но трудно се произвежда", посочи Байрев.

„През 2021 година, когато стартирахме, имаше 5 сергии с бабек. В момента са 32. Говорим за голямо нарастване на желанието на хората и възраждане на традициите по произвеждане на бабек", допълни кметът на Цалапица Ивайло Данаилов.