Започна изграждането на батерийният гигазавод Northvolt Drei в Германия
Секция: Автомобили
30 Март 2024 19:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна изграждането на батерийният гигазавод Northvolt Drei в Германия

/КРОСС/ Northvolt обяви, че вчера се е провела церемонията по началото на изграждането на първото по рода си производствено съоръжение за батерийни елементи за електромобили в Германия.

На церемонията, провела си в Германия (Heide), са присъствали Федералният канцлер Олаф Шолц, вицеканцлерът Робърт Хабек и министър-президентът на Шлезвиг-Холщайн Даниел Гюнтер, както и главният изпълнителен директор и съосновател на Northvolt Питър Карлсон и главния изпълнителен директор на Northvolt Drei Кристофер Хаукс.

"Инвестиции като тази на Northvolt са от стратегическо значение за нашата страна, както и за Европа", споделя Олаф Шолц. "Германия е била, е и ще бъде страна със силна производствена база. И производството на добри автомобили след двигателя с вътрешно горене продължава да формира гръбнака на нашия индустриален сектор. Поради тази причина имаме нужда от батерийни клетки произведени в Германия, произведени в Европа".

Според предвижданията, в Northvolt Drei ще работят около 3000 човека, а производственият капацитет на съоръжението ще бъде 60 GWh.

Northvolt Drei се очаква да заработи през 2026 година.

Northvolt е основана през 2016 година в Швеция и към момента отчита инвестирани в нея повече от 50 млрд щатски долара, в това число от страна на BMW, Fluence, Scania, Volvo Cars и Volkswagen Group.