Неделя на Великия пост – Св. Григорий Палама. Св. свщмчк Ипатий, еп. Гангърски. Преп. Аполоний Египетски
Секция: Църковен календар
31 Март 2024 06:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Неделя на Великия пост – Св. Григорий Палама. Св. свщмчк Ипатий, еп. Гангърски. Преп. Аполоний Египетски

/КРОСС/ Св. Григорий Палама, архиепископ Солунски, е роден през 1296 година в Мала Aзия.

По време на турското нашествие семейството му избягало в Константинопол и било приютено от император Андроник II Палеолог (1282-1328). Бащата на светителя станал високопоставен сановник в двореца, но починал скоро и с възпитанието и образованието на осиротелия Григорий се заел сам имп. Андроник. Вместо да постъпи на служба в двореца, двадесетгодишният Григорий, заминал през 1316 г. за Света Гора и постъпил като послушник в манастира Ватопед, а след време приел монашески подстриг под ръководството на преподобния Никодим Ватопедски. Майка му и сестрите на св. Григорий приели също монашество.

След смъртта на духовника си св. Григорий се заселил в обителта Глосия. Там настоятелят го научил на молитвеното умно дело (исихазъм, виж по-долу).

През 1326 г., за да се предпазят от нападенията на турците, братята се прибрали в Солун. Там св. Григорий бил ръкоположен в свещеннически сан.

През 1344 година патриарх Йоан XIV Калека, привърженик на учението на Варлаам (еретик, с когото св. Григорий водил усилена борба), отлъчил св. Григорий от Църквата и го заключил в тъмница. През 1347 г., след смъртта на Йоан XIV, св. Григорий бил освободен и възведен в сан архиепископ Солунски. Ръководил Църквата тринадесет години, до 1359 година.

През 1354 г. св. Григорий бил извикан в Константинопол за решаването на спора между Йоан V Палеолог и Йоан VI Кантакузин. Византийската галера, с която плавали, попаднала в ръцете на турците, светителят и свитата му били пленени и като роб продавани в различни градове в Азия.

Изпитвайки теготите на плена, св. Григорий продължавал да проповядва и да беседва с висши турски управници Чак след година светителят бил купен от сърби и благополучно се завърнал в Солун, където се и споминал в мир на 14 ноември 1359 година.

Мощите на св. Григорий почиват в Солун в прекрасна църква, посветена на него. Прославил се и като подвижник, и като богослов, и като йерарх и като чудотворец. Явявали му се Пресвета Богородица, св. Иоан Богослов, св. Димитри, св. Антоний Велики, св. Иоан Златоуст и Божиите ангели.

Свети Ипатий, епископа на град Гангра, в Пафлагония, бил един от триста и осемнадесетте отци, участвали в Първия Вселенски събор, свикан през царуването на Константин Велики в град Никея. Тук заедно с останалите той изобличил Арий в ерес. Свети Ипатий притежавал силата да изцелява различни недъзи и да изгонва бесове. В едно село превърнал горчивата вода от планинския извор в сладка, а на друго място, по неговата молитва, от земята потекъл извор с топла лековита вода. Ипатий успял с помощта на молитва да убие и една страшна змия, която при царуването на Констанций се настанила пред входа на съкровищницата и не пускала никой да мине. Заповядал извън града да разпалят голяма пещ. Взел светителския си жезъл и с Божията помощ повел змията като пленник. Повел я през града до мястото, където била запалена пещта и й заповядал да влезе вътре. Змията се хвърлила вътре и изгоряла, а всички присъстващи повярвали в чудотворната сила на стареца. Когато светецът се завръщал на своя светителски престол, последователи на учението на Новат, му устроили засада в един тесен проход между планинска пропаст и брега на едно блато, въоръжени с ножове и колове. Щом приближил, те го нападнали внезапно, наранили го тежко и го хвърлили от високия бряг в тинята на блатото. Убийците скрили тялото му в една пещера наблизо. Земеделецът, чиято била пещерата, открил тленните останки на светеца и съобщил на жителите на града. Всички се стекли и погребали с почести Ипатий.