Петима българи са сред пострадалите при инцидента с кораб, ударил се в бетонна стена на Дунав
Секция: СВЯТ
31 Март 2024 12:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петима българи са сред пострадалите при инцидента с кораб, ударил се в бетонна стена на Дунав

/КРОСС/ Петима български граждани са сред пострадалите при инцидента с круизен кораб, който се удари в бетонна стена на шлюз на река Дунав, съобщиха в отговор на запитване на БТА от МВнР.

Те са били прегледани и са се завърнали на кораба, който е продължил по маршрута си.

По информация на посолството на Република България във Виена, на 29 март т.г. около 22:30 ч. местно време круизен кораб с български екипаж и 142 пътници на борда, предимно германски граждани, е загубил управление за кратко поради техническа повреда. Това е станало по време на преминаване през шлюзовете на водна централа "Ашах" - Горна Австрия, в района на окръг Ефердинг в посока Линц.

Корабът се е ударил в шлюзовата стена, като по него има минимални външни щети. По време на инцидента са пострадали 17 души. Сред тях са били и петима български граждани, предимно от екипажа, които са били прегледани и са се завърнали на кораба, който е продължил по маршрута си в посока Линц, Дюрнщайн, Виена и Будапеща, информират от външното ни министерство.

Посолството на България във Виена е в постоянен контакт с австрийските власти и продължава да координира действията си с тях до пълното изясняване на обстоятелствата около инцидента. При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството ни във Виена на следните телефонни номера: тел.: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44 или на дежурен телефон в извънработно време: +43 6991 888 21 01.