Проф. Сотир Марчев: Ако човек не се наспива добре, той натрупва т.нар. сънен дълг
Секция: Здраве
31 Март 2024 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Сотир Марчев: Ако човек не се наспива добре, той натрупва т.нар. сънен дълг

/КРОСС/ Ако човек не се наспива добре, той натрупва т.нар. сънен дълг. Ако този дълг бъде наваксан в рамките на следващите няколко дни, това е добре. Но ако недоспиването стане хронично, то започва да се отразява на паметта и концентрацията. Това каза кардиологът проф. Сотир Марчев в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Прието е, че трябва да се спи между 6 и 8 часа, но според проф. Марчев е по-добре да следим как се събуждаме, а не какво показва часовникът. „Ако се събуждаме добре и свежи, значи всичко е наред. Обратното - колкото и време да сме били в леглото, ако сутрин се събуждаме като пребити, то сънят ни е бил непълноценен", обясни той.

Съвременните хора като цяло спят по-малко в сравнение с предците си.

Безсънието и стресът за него са като яйцето и кокошката, заяви кардиологът. „Липсата на здрав сън ни прави по-податливи на стреса, а стресът от своя страна ни пречи на съня. Ето защо човек трябва да се бори и с двете неща. От една страна трябва да се подобри хигиената на съня. Това означава да си лягаш и да ставаш по едно и също време, в стаята да е тъмно и тихо, както и да не е много топло. От друга страна е желателно да се намали стреса с добро хранене и спортен режим. Съвременната медицина препоръчва35-40 минути умерено натоварване", посъветва още той.

Пролетната умора се бори със здравословен начин на живот и правилно хранене с изключване на захарите и тлъстите храни.