Днес е най-опасният ден след смяната на часа
Секция: Здраве
01 Април 2024 08:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес е най-опасният ден след смяната на часа

/КРОСС/ Миналата нощ за пореден път преместихме стрелките на часовниците си с час напред и така преминахме към лятното часово време. Връщането към работния процес в понеделник може да бъде трудно и бавно.

Някои хора могат да се чувстват по-преуморени или разсеяни. Може да бъде засегната тяхната продуктивност на работното място.

Преходът към лятното часово време се осъществява с цел да се спести енергия и да се използва по-ефективно дневната светлина. С този ход се цели да се намали използването на изкуствено осветление и отопление, което в крайна сметка води до по-ниски разходи за електроенергия и по-малко замърсяване на околната среда.

Лятното часово време може да предизвика усещане за умора и дори да навреди на здравето. Това може да доведе до повече трудови злополуки, причиняване на катастрофи или разсеяност.

Загубата на един час сън може да причини проблеми със съня в продължение на седмици, а научни изследвания показват, че броят на инфарктите и инсултите веднага след преминаването към лятно часово време нараства.

Сред начините за улесняване на адаптацията е повече излагане на слънце. "Случаят е подобен на пътуването в много различни часови зони, а необходимото за привикване на организма време е различно за различните хора", каза д-р Едуардо Санчес от Американската асоциация по сърдечно здраве.

Част от хората се опитват да привикнат към новото време, лягайки си един час по-рано в продължение на две или три вечери. Нарушенията в съня се свързват със сърдечни заболявания, когнитивни проблеми, затлъстяване и др. Объркването на вътрешния "часовник" не влияе само на съня, а и на кръвното налягане, стресовите хормони и метаболизма.