Водни спасители ще се обучават и от други обучаващи институции освен Българския Червен кръст
Секция: Туризъм
01 Април 2024 16:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Водни спасители ще се обучават и от други обучаващи институции освен Българския Червен кръст Това стана възможно след промени в Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и басейните за обществено ползване

/КРОСС/ Освен Българския Червен кръст обучение на водни спасители ще могат да извършват и други обучаващи институции, които могат да подсигурят специалисти по водно спасяване и лекари с призната специалност „Анестезиология и интензивно лечение" или „Спешна медицина". Промените в Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и басейните за обществено ползване са инициирани от Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването.

Обучението на кандидатите за водни спасители ще се извършва по предварително утвърдена от министъра на здравеопазването програма и ще завършва с изпит пред комисия, назначена от Българския Червен кръст.

Също по настояване на Министерството на туризма са направени и промени в Наредбата, които засягат часовия интервал за обезпечаване на водноспасителната дейност на водни площи - от 9 ч. до 18:30 ч., а не както до този момент от 8:00 до 18 часа.

С промените в наредбата по инициатива на Министерството на туризма, медицинските и реанимационни пунктове ще могат да се заменят с медицински и реанимационни екипи. Разширява се и кръгът от медицински специалисти, които могат да работят в медицинските и реанимационните екипи. Така например лекарите, фелдшерите и лекарските асистенти трябва да са преминали обучение по лечение на спешните състояния по реда на чл. 182 от Закона за здравето или в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ. Те трябва да имат призната специалност „Спешна медицинска помощ" или да притежават най-малко една година трудов стаж в лечебни заведения, които оказват спешна медицинска помощ.

С приетите промени медицинските сестри или акушерките също трябва да преминат обучение по лечение на спешните състояния по реда на чл. 182 от Закона за здравето или в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ. Те могат да са с призната специалност „Анестезиология и интензивни грижи" и/или „Спешна медицинска помощ", или да имат най-малко една година трудов стаж в лечебни заведения, оказващи спешна медицинска помощ.

Основна част от приетите промени бяха поети като ангажимент от министъра на туризма Зарица Динкова, заради сериозния недостиг на водни спасители и медицински специалисти, които да се грижат за безопасността на туристите в активния летен сезон.