Христо Иванов: Ще поискаме от избирателите да ни дадат силата да отстояваме приоритетите от споразумението
Секция: Интервюта
02 Април 2024 13:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христо Иванов: Ще поискаме от избирателите да ни дадат силата да отстояваме приоритетите от споразумението

/КРОСС/ Кой предложи текстовете в конституцията?

Все пак законодателният процес изисква определено вникване. Има разлика между политическо решение за определени текстове, разработването на тези текстове - кой ги е внесъл, кой ги е гласувал и кой е авторът на тези текстове, защото авторът на законодателните актове е Народното събрание. 

Моят коментар беше насочен към това, че аз, както винаги, отказвам да възпроизвеждам срещи, които са се случили при затворени врати. Нашата позиция на ПП-ДБ беше абсолютно ясна - ние предложихме модел, в който редовното правителство продължава да действа като служебно. След консултации с ръководствата на ГЕРБ и ДПС се стигна до другия възможен модел, защото няма много къде да се отиде. Този възможем модел е по-сложен за прилагане, защото изисква повече действия, но той има своите предимства и това не е по никакъв начин нещо, от което ние да се разграничаваме и да търсим начин да го описваме като нещо негативно. 

Лошото в случая е, че както това, че президентът всъщност се опитва да прави кампания в полза на това да се върнем към предишното състояние, където той еднолично решаваше и определяше служебното правителство, така и фактът, че бяхме пратени на избори, преди да можем да завършим конструкцията. Имаше предвиден Закон за служебното правителство, който трябваше да бъде приет, но нямаше време това да се случи. 

За работата по текстовете за конституционните промени - имаше конституционна комисия, тя е работила по конкретните текстове. На всеки един етап е имало преговори и са се постигали някакви компромиси, защото това беше сложно мнозинство. Идеята, че един човек е казал и всички останали като овчици са се наредили и са гласували, е унизителна за всички и за Народното събрание. Молбата ми е да спрем с тези спекулации. 

И да си зададем въпроса: Защо България трябваше да бъде пратена тези избори?
Няма нито един политически аргумент за това в момента. И те (ГЕРБ) не могат да обяснят с кого ще управляват, с кого ще говорят. 

Ще спрете ли да си говорите с тях след изборите?

Ние не сме спирали да говорим с никого, това е основно правило при нас. Въпросът е за какво говорим. Говорим за ясни приоритети, които бяха формулирани в меморандума, който ние обявихме и който беше проблемът, защото очевидно не можа да бъде преглътнат. 

Ще се коалирате ли с ГЕРБ след изборите?

Ангажиментите, които ще поемем по отношение на формулата за управление, е нещо, което ще изработим заедно с нашите колективни партийни органи и ще ги обявим ангажиращо, така че ще има абсолютна яснота много конкретно как ще подходим към този въпрос. Но ние стоим на позицията, с която завършваме този парламент: споразумението, което предложихме, е това, в името на което ще търсим възможност да се управлява България. Въпросът е избирателите да ни дадат тази сила, с която да можем наистина да отстоим тези приоритети.