Асен Василев: По-добре е трайно да се увеличават пенсиите на всички пенсионери, отколкото да се дават добавки на отделни групи
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Април 2024 18:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асен Василев: По-добре е трайно да се увеличават пенсиите на всички пенсионери, отколкото да се дават добавки на отделни групи

/КРОСС/ „Позицията на Министерството на финансите, при моето управление, винаги е била да се дава трайно увеличение на пенсиите, а не еднократни помощи". Това коментира министърът на финансите Асен Василев по повод внесеното днес в Народното събрание предложение от народни представители от ГЕРБ-СДС и ДПС за промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., с които да се даде възможност пенсионерите, които са с пенсия под 526 лв., да получат еднократна добавка от 75 лева за Великден.

Василев уточни, че причината за това е проста и може да бъде видяна в динамиката на пенсиите - и на средната, и на минималната пенсия, през последните около петнайсет години. През 2009 г. средната пенсия е 288 лв., през 2020 г. средната пенсия достига 382 лв. Това е увеличение с под 10 лева на година. През 2023 година, след като бяха направени трайни увеличения на пенсиите през 2021 и 2022 г., средната пенсия достигна 788 лева, а това е повече от двойно на средната пенсия от 2020 г.

Финансовият министър припомни, че от първи юли тази година е заложено със Закона за бюджета и в бюджета на НОИ средната пенсия да достигне 883 лева, което е почти 100 лева увеличение за всички пенсионери всеки месец, а не 75 лева еднократно и предизборно.

„Даването на добавки, дали ще ги наречем коледни или великденски, е изключително порочна практика, защото тя дели пенсионерите на групи. Също така раздаването на пари безпринципно, без те да са финансирани в бюджета, е практика, която се използва, за да може пенсиите да се държат ниски. Ние искаме пенсиите да се увеличават и те се увеличават", категоричен беше министърът.

Василев каза още, че тази година са осигурени средствата по бюджета на НОИ и минималната пенсия ще стане 580 лв., като линията на бедност за 2024 г. е 526 лв. Миналата година минималната пенсия е била 523 лв., при линия на бедност 504 лв., т.е. пенсионерите, даже на минимална пенсия, от 1 юли ще получават почти по 50 лева повече всеки месец трайно, защото тези средства те са си ги заслужили през техния принос в пенсионната система.

От направена справка от МФ в НОИ става ясно, че към края на февруари в бюджета на НОИ са събрани 6 милиона лева повече осигуровки, отколкото е предвидено. Към момента няма формиран излишък в НОИ. Затова финансовият министър е категоричен, че приемането на едно такова решение от Народното събрание в бюджета на държавното обществено осигуряване, компенсирано от централния бюджет, поставя под риск възможността да се направят трайните увеличения, които са заложени в бюджета за всички пенсионери тази година.

„Моят призив към Народното събрание е да не се заиграваме с популизма, а да направим това, което е правилно - нашите родители да имат достойни старини, които са базирани на трайно увеличение на пенсиите, които те получават - за всички пенсионери по Швейцарското правило, както е заложено в законодателството, всичко друго е евтин популизъм", заяви министър Асен Василев.