Храмов празник се състоя в столичната църква “Св. св. Кирил и Методий” в квартал “Красно село”
Секция: Православие
06 Април 2024 10:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Храмов празник се състоя в столичната църква “Св. св. Кирил и Методий” в квартал “Красно село”

/КРОСС/ В столичния храм "Св. св. Кирил и Методий", в "Красно село", бе отслужена архиерейска Преждеосвещена света Литургия, съобщиха от Софийската митрополия.

Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий - протосингел на Софийската света митрополия, с архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия, със ставрофорен иконом главен асистент д-р Стефан Стайков - предстоятел на храма и епархийски съветник, с протойерей Васил Асенов, протойерей Пламен Ангелов, свещеник Йоан Йотов, и с йеродяконите - Поликарп и Вартоломей.

Песнопенията на утренята и на светата литургия бяха огласени от храмовия псалт Методий Стоилов, който отбелязва своя имен ден.

На богослуженията присъстваха столичани, дошли да се помолят за здраве и благоденствие.

В края на светата литургия епископ Поликарп произнесе духовно слово за св. Методий. "В храма, посветен на светите братя Методий и Кирил, учители Славянобългарски, ни призовава Бог да въздадем Нему хвала за великите благодеяния, които изобилно е излял върху нашия народ. Вглеждайки се в образа на св. Методий, ние виждаме смирението и кротостта, с които се е удостоил да просветне, като светило пред Бога", разказа епископът за живота и делото на св. Методий Славянобългарски.

"Спомняйки си делото на първоучителите да благодарим на Бога, че ни е дал такива учители и светила. Благодарим и на светите братя, че са ни дали четмо и писмо да служим и славословим Бога на разбираем за нас език. Нека си припомняме тази огнена, пламенна любов, с която светите Методий и Кирил запалиха светлината на българската и славянската просвета. Нека следваме техния пример, както св. Методий и св. Кирил тръгнаха от Солун по повеление на Константинополския патриарх Фотий, с разрешението на папа Адриан II да образоват, научат и проповядват Христос на славяните. И те послушни на Божията воля тръгнаха по Балканите, за да проповядват, така и ние да се изпълним с тяхното дръзновение, тяхната любов, тяхната саможертва. Почерпили от Божествения кладенец на мъдростта, укрепени с Тялото и Кръвта Христови, облагодатени с Даровете на Светия Дух, по молитвите на днес чествания св. Методий Славянобългарски, Бог да ни помилва и спаси, и с Негова помощ да достигнем до славния и Велик ден на Христовото Възкресение", благопожела владиката.

Бе изпято многолетствие за Високопреосвещения Врачански митрополит Григорий, за Преосвещения Белоградчишки епископ Поликарп, за свещенството, както и за псалта Методий Стоилов, който отбелязва имен ден, и за всички благочестиви и православни християни.

Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Стефан Стайков подари красив букет с цветя в знак на благодарност и картина, изрисувана от Мирослава Мерекьова, на която е изобразена Църквата, като спасителен кораб в бурно море. Епископът благодари на отец Стефан за организацията, на свещенството, на народа и на всички, потрудили се за храмовия празник. След проповедта епископът раздаде нафората на вярващите.