Древните слънчеви обсерватории
Секция: КУЛТУРА
06 Април 2024 08:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Древните слънчеви обсерватории

/КРОСС/ От незапомнени времена хората гледат към слънцето с любопитство и страхопочитание. Звездата и нейните специфични положения са диктували всяка важна стъпка в живота. С астрономическа прецизност древните народи са изграждали свои обсерватории, от където са проследявали пътя на видимите небесни светила и около, които са извършвали всевъзможни ритуали.

Преди милиони години мощен вулкан оформя изумителен пейзаж в полите на днешна Странджа. По-късно там траките-скримиани подреждат една от най-впечатляващите у нас древни астрономически обсерватории. Функционирала е повече от 2 хилядолетия. Мегалитният комплекс Бегликташ край Приморско. Своеобразният слънчев храм разполага с примитивен телескоп. Процеп, през който по време на равноденствие, хората наблюдават онзи слънчев лъч рано призори, доказателство за астрономическите познания на траките.

Посрещаме изгрева на Зайчи връх в Сърнена Средна гора. Хилядолетия преди началото на новото летоброене, там нашите предци са отмервали времето.

В разгара на пролетта първите слънчеви лъчи огряват възвишението над древния тракийски град Кабиле. Считаното за най-древно светилище на богинята-майка Кибела е тракийска астрономическа обсерватория. Оформени са траншеи, ориентирани в четирите посоки на света. Има процепи, откъдето можем да проследим пътя на слънцето. Всичко това подсказва на изследователите, че  траките са определяли не само годишния, но и денонощния цикъл на времето.

България е осеяна с безброй окултни съоръжения, почитащи древните богове, феномени като раждането на живота и прехода към отвъдното. В определени моменти от денонощието или годината се извършвали ритуали, съобразени с пролетни или есенни равноденствия, с изгрев или залез, с конкретни положения на Слънцето, Луната и звездите.

Такава точка е Вратата на Богинята-майка край казанлъшкото село Бузовград, където по залез слънцето прозира през скалния прозорец. Предполага се, че за траките свещеното място е било със статут на своеобразна порта към отвъдното. Вероятно е използвано при погребения на тракийски аристократи и жреци.

Отворът гледа в посока Изток-Запад. Въпреки че е само на около 570 метра надморска височина, предлага широка панорама напред чак до снежните шапки на масива Триглав в Стара планина.

Няма древна цивилизация, която да не почита по един или друг начин Слънцето. При тракийските племена този култ е свързан с богинята майка. А тяхното единствено символизира създаването на живота. В пещера „Утробата”, скрита високо в скалите на Тангардък кая над язовир Кърджали, това единство може да се наблюдава в определени дни на годината. Под формата на остър лъч Слънцето прониква в 22-метровия процеп, оформен от човешка ръка и попада в сърцето на утробата.

На 8 април предстои пълно слънчево затъмнение, чиято пълна фаза ще се наблюдава в Мексико и САЩ. Ако сте част от милионите любопитни да гледат явлението и да научат повече за него - в София ще се проведе събитието “Ако, Слънце” - затъмнението ще се наблюдава на живо, а интересни гости ще обясняват физиката и историята зад този космически феномен.