НАП към българите с имоти в чужбина: Знаем за тях
Секция: ИКОНОМИКА
06 Април 2024 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАП към българите с имоти в чужбина: Знаем за тях

/КРОСС/ Приходната организация разполага с данни за недвижимото имущество на наши сънародници зад граница, както и за приходи от отдаването им чартърен. Това напомнят от Национална агенция за приходите на българите, които живеят в чужбина.

Тази информация се получава годишно от данъчните по линия на автоматизирания продан с страните членки на Европейски Съюз, след което се проучва и съпоставя с подадените от сънародниците ни заявления и оповестените в тях данни.

Националната организация за приходите припомня на българските жители, които имат парцели в чужбина, че са задължени да ги заявяват в годишната данъчна декларация за приходите си до 30 април. В случай, че бъдат открити несъответствия или липса на подадена декларация, от приходната организация дават опция на физическите лица да поправят формулярите си и да разгласят имуществото си в чужбина и приходите си от отдаването му чартърен.

Ако все пак нужните корекции не бъдат направени и пропуските не са отстранени, по отношение на неточните лица ще бъде формирано контролно произвеждане. „ Автоматичният продан на информация е значим инструмент, който приходната организация употребява за реализирането на ефикасен надзор върху спазването на данъчните отговорности.

Преди да стартираме с контролните ограничения, ние осведомяваме жителите за позволените пропуски и несъответствия и ги приканваме да ги отстранят. Смятаме, че този партньорски метод е доста ефикасен и води до поправяне на държанието на данъкоплатците и все по-висок растеж на жителите и компаниите, които правилно съблюдават данъчно-осигурителното законодателство “, декларира зам.-изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Георги Димов.