Демонстрации, базар и изложба съпроводиха 9-то издание на Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен
Секция: КУЛТУРА
07 Април 2024 18:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Демонстрации, базар и изложба съпроводиха 9-то издание на Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

/КРОСС/ На 6-ти април в гр. Тетевен се проведоха демонстрации, базар на изделия от майстори занаятчии и тематична изложба под мотото „Занаятите на Алтън Тетевен". Събитията бяха част от програмата на 9-то издание на Европейските дни на художествените занаяти.

Общо 35 занаятчии от община Тетевен, от гр. Кнежа, гр. Троян, с. Крушовица, с. Дебнево гр. Перник и гр. София, се включиха в инициативата. Всички те изложиха на обновения пл. „Сава Младенов" своите изделия от дърворезба, ковано желязо, сувенири и бижута, декоративни украси, костюми и декупаж, керамика, билки, мехлеми и козметика, изделия от естествена кожа, художествена керамика, плетива и др.

Община Тетевен отново е част от това специално и вълнуващо събитие, имащо за цел да запази българското и да предава красотата и уникалността на ръчно изработените изделия, както и вдъхновението и таланта на майсторите, каза кметът на Община Тетевен - д-р Мадлена Бояджиева в своето приветствие към присъстващите.

Нека днешният ден бъде изпълнен с вдъхновение и неугасима страст към занаятчийското изкуство. Вярвам, че всички Вие ще се насладите на красотата на изделията на нашия своеобразен базар, характеризираща се в богатството на занаятите, на цялото им великолепие и разнообразие. Защото занаятите са връзката с корените ни и представляват всичко онова, което ни е определяло като бит и култура и като национална идентичност, каза още кметът на Тетевен.

В дните от 2 до 7 април в общините, членове на РСО „Централна Стара планина" - Антоново, Габрово, Дряново, Елена, Севлиево, Тетевен, Троян и Трявна, се организираха редица ярки събития, посветени на 9-то издание на Европейските дни на художествените занаяти. Събитието е инициатива на Националния институт за занаяти на Франция, като в България то се координира от РСО „Централна Стара планина". Мотото, което обединява участниците през 2024 г. е „Малки пръстчета, опитни ръце".