Живко Константинов: Всичко е въпрос на сравнение и с кои страни се сравняваме
Секция: ИКОНОМИКА
07 Април 2024 15:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Живко Константинов: Всичко е въпрос на сравнение и с кои страни се сравняваме

/КРОСС/ Истина или заблуда е наблюдението, че цените у нас са доста по-високи от тези в чужбина. Какво сочат сметките на специалистите и къде да отидем, за да ни бъде наистина евтино, ще говорим сега с журналиста и пътешественик Живко Константинов и Богомил Николов от „Активни потребители".

Според Богомил Николов от "Активни потребители" винаги можем да преследваме добрите примери. Той добави, че в една пазарна икономика разговорът за надценки е контрапродуктивен, защото няма всеобщо разбиране каква е надценката. „Проблемът с цената на зеленчуците в България е заради намаляващо производство през последните години", уточни той.

По думите му подвеждащото съдържание на опаковките на храните се санкционира и потребителите трябва да сигнализират, ако установят нередности.

Журналистът Живко Константинов добави, че заведенията с високи цени са посещавани, въпреки това. „Всичко е въпрос на сравнение и с кои страни се сравняваме", каза той. Константинов даде за пример значително по-ниската цена на водата в Гърция и доста по-високите цени на храните в скандинавските страни.