Росица Матева: От няколко дни сме наясно, че изборите през юни ще са 2 в 1
Секция: Интервюта
08 Април 2024 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росица Матева: От няколко дни сме наясно, че изборите през юни ще са 2 в 1

/КРОСС/ От няколко дни сме наясно, че изборите през юни ще са 2 в 1. Преработваме всички книжа, документи решения, хронограма, които бяхме подготвили за евроизборите. След като указите на президента за насрочване на вота пристигнат в ЦИК, ще започнем с приемането на хронограмата и на първите принципни решения, които ще бъдат важни за подготовката на партии, коалиции и независими кандидати за вота. Това заяви в студиото на NOVA „Здравей, България" зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева, коментирайки подготовката за изборите.

Тя обясни, че е твърде рано да се говори какъв ще бъде софтуерът на машините и как ще се визуализират електронните бюлетини. Повече от сигурно е, че ще има два вида бюлетини - и хартиени, и отпечатвани от машинното устройство, на които ще се гласува и за двата вида избори. Ще има и машини, на които ще се гласува само за парламентарни избори - това ще става в държави извън ЕС, подчерта Матева.

По думите й изискване по закон е, когато се провеждат национални избори на една и съща дата, бюлетините на гърба си да имат различна по цвят защита. Тя е ясно видима. Визуално двете бюлетини от лицевата страна изглеждат еднакво. Защото и при двата вида избори имаме преференции. Досега не е имало такова съчетание. Различен е само гърбът на бюлетината, подчерта говорителят на ЦИК.