България е на Международния панаир на детската книга в Болоня
Секция: КУЛТУРА
08 Април 2024 20:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е на Международния панаир на детската книга в Болоня

/КРОСС/Днес в 11:30 часа в присъствието на издатели, автори, илюстратори и международни гости бе открит българският павилион на 61-вото издание на Международния панаир на детската книга в Болоня. Официални гости на откриването бяха г-н Франко Кастелини - почетен консул на България за областта Емилия-Романя в Италия, и г-н Илия Лозанов - директор на Българския културен институт в Рим. Откриването направи г-жа Венка Рагина - председател на „Асоциация за култура и книжовност" и организатор на българското участие.

Престижният форум започва днес и продължава до 11-и април включително. Изложението има над 60-годишна история и е най-големият световен център за обмен на авторски права в сферата на издаването на детски книги, илюстрации и анимация.

„Благодарим на всички, които участваха, съдействаха и помогнаха да се реализира този проект. На художниците - за предоставените илюстрации, за разговорите и споделения опит. На всички издатели, които ни се довериха и изпратиха материали и книги за изложбата в Болоня и последващото ѝ представяне в България. Признателни сме на институциите, които подкрепиха финансово инициативата - Министерството на културата, Националния фонд „Култура" и Столична програма „Култура". С тяхна помощ успяхме да реализираме достойно представяне на страната ни на книжния форум", каза г-жа Рагина в словото си.

Това е павилионът с най-голяма площ, който България е имала на престижното изложение. В пространството от 64 кв. м са представени няколко селекции от книги: най-новите издания от 2023 г., международно признати български заглавия от колекцията на немската библиотека The White Ravens, както и широка селекция от най-интересните книги от последните десет години. В павилиона е представена и изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги", която съдържа творбите на изтъкнати български художници. Важната връзка между изложбата и селекцията от нови книги е представената на щанда колекция от класически издания, които представляват част от златния фонд на българската литература за деца. Селекцията от книги е на Зорница Христова, Вал Стоева и Кристина Тужарова. Дизайнът на щанда е дело на Антон Стайков и Свобода Цекова, които също така са куратори на изложбата.

Павилионът разполага с места за провеждане на бизнес срещи между издатели и предлага информация за български книги, автори, издателства, преводачи, художници, форуми и организации, активни в сферата на книгоиздаването. На щанда ще се проведат две събития, насочени към чуждестранната аудитория от професионалисти: в 17:30 часа днес ще бъде открита изложбата с български илюстрации , а от 9:30 часа в четвъртък, 10-и април, ще бъдат представени програмите за превод и промоция на българска литература в чужбина.