Корнелия Нинова: Служебният кабинет е на ГЕРБ
Секция: Интервюта
09 Април 2024 10:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова: Служебният кабинет е на ГЕРБ

/КРОСС/ „Сбърканите промени в Конституцията доведоха до тази ненормална ситуация. Нека да е ясно, че отговорност за тези промени носят ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, които ги гласуваха. В резултат на това имаме политически служебен кабинет на ГЕРБ. Начело с министър-председател Димитър Главчев, не можем да говорим за независим служебен кабинет." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медии в Народното събрание като първи коментар след клетвата на служебното правителство.  
 
„Категорично се разграничаваме от всички тези действия. Гласувахме „против" промените в Конституцията. Не отидохме на квази консултациите при президента, защото това не бяха истински консултации, а опит всички политически партии да бъдат привлечени като съотговорни към това, което става", подчерта тя.
 
Нинова бе категорична, че БСП години наред е алтернатива на такъв модел на правене на политика и занапред ще продължава да бъде такава.
 
Според нея събитията в МВР подлагат под съмнение честността на изборите.
 
„За нас това е най-важната задача за служебния кабинет, за партиите и за цялото общество. Искаме гаранции за честни избори. Каквото трябва, ние ще направим от своя страна, но всичко това, което се изнася като информация от МВР, е потресаващо и не дава никакви гаранции за честни избори", коментира лидерът на БСП.
 
По думите ѝ оставането на Калин Стоянов в правителството е грешка.
 
„Предварително са заложени мини в едно най-важните министерства. Това е първият служебен кабинет, който започва с протести срещу тях още преди да се заклели. Самият този факт вече създава съмнение и напрежение. Ако зависеше от нас, той не би бил министър. И Живко Коцев не трябваше да остава. Няма невинни в тази ситуация", каза още Корнелия Нинова и добави: „Такава система, която отвътре се тресе от конфликти, не може да гарантира сигурност на хората и стабилност в държавата - нещо, от което се нуждаем в момента."