Археологическият комплекс "Долината на тракийските царе" беше открит в Шипка
Секция: Наука
09 Април 2024 19:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Археологическият комплекс "Долината на тракийските царе" беше открит в Шипка

/КРОСС/ Археологическият комплекс "Долината на тракийските царе" беше официално открит днес в град Шипка. Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи тракийската култура и изкуство.

В непосредствена близост до него са тракийските гробници Грифони, Хелвеция, Голяма Косматка, Оструша и Шушманец. Комплексът е част от един от най-широкомащабните проекти на Община Казанлък „Светът на траките".

В комплекса има изградена централна сграда, в която посетителите ще могат да видят восъчни фигури на тракийския цар, царица, виночерпец и воин, създадени по подобие на стенописите в казанлъшката Тракийска гробница и да си направят снимки с тях, облечени в типичните за епохата дрехи. Посетителите ще се озоват в тронната зала на двореца в античния град „Севтополис", а самият античен град е пресъздаден в макет.

Създаването на комплекса показва как можем да използваме развитието и инструментите на модерния свят за представяне на тракийското културно наследство по достъпен и съвременен начин и съхраняването на величието на тракийските царе.

"Това е едно място, в което туристът може да получи не само информация с най-новите технологии, като 3D очилата, интерактивната визуализация, чрез тронната зала, облеклата на траките", каза Галина Стоянова, кмет на Община Казанлък.

"В случая най-важното е, че всичко е отделено от оригиналите. Оригиналите са си в Долината. Там човек може да види абсолютно всичко, а тука да види възстановките, като се започне от възстановките и се стигне до обичаите на траките, които са уникално направени", коментира проф. Николай Овчаров.