Международен ден на съпротивата против фашизма
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Април 2024 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международен ден на съпротивата против фашизма

/КРОСС/ Посветен е на всички борци и помагачи, противодействали на фашизма по време на Втората световна война. Съпротивителното движение се отличава с многообразие на формите. Най-разпространени са: антифашистката агитация и пропаганда, издаването на нелегални позиви и вестници, стачки, диверсии и саботажи по пътищата, ж.п. линиите и в предприятията, произвеждащи продукция за немците, събиране разузнавателни сведения, унищожават полицейски и данъчни архиви, набавяне храна, пари, оръжие и снаражение за борците от съпротивата, както и за политзатворниците и техните семейства, унищожаване предатели и представители на фашистката администрация, пленяване на ценни осведомители и т.н. Най-висша форма се явява партизанската борба и всенародното въоръжено въстание.

Голям размах съпротивителното движение има на територията на Съветския съюз, в Югославия, Франция, Белгия, Полша, България, Италия, Албания и редица други страни. В някои страни (Югославия, Полша, Чехословакия, Франция, Белгия, Италия, Гърция, Албания, Виетнам, Филипините) съпротивителното движение прераства в национално-освободителна война против окупаторите и се слива с гражданска война против вътрешната реакция. В Холандия, Дания и Норвегия най-характерни са стачното движение и антифашистките демонстрации. В Белгия, наред с взривяването на немски ешалони и фабрики, се провеждат акции за завземане архиви с имена на хора, определени за депортация в концентрационните лагери. В Германия основният метод е конспиративната дейност на нелегални антифашистки групировки в борбата срещу фашизма, разпространението на агитационни материали, предоставянето на помощ на чужденци, принудително заставени да работят в Германия и помощ за бягство на военнопленници.

Във всяка отделна страна, съпротивителното движение е дълбоко национално по своя характер, но в същото време е и интернационално движение, тъй като има обща цел за всички борещи се народи - разгром на силите на фашизма, освобождение от нашествениците на териториите на окупираните страни.

Действията на участниците в движението на съпротивата в различните страни допринасят значително за победата над фашизма и за приближаване края на войната. В хода на борбата участват смели и мъжествени хора, много от които загиват, без да дочакат Победата.

На подвигът и саможертва на тези безстрашни герои е посветен този празник.

Денят се отбелязва с изложби, поднасяне цветя на паметници, провеждане на семинари и конференции, благотворителни акции, срещи с ветерани, публикации на материали в медиите и други. По-мащабно честванията протичат в Русия, Беларус. В други страни има откъслечни прояви. Целта си остава една - изразяване на признателност и уважение към участниците в съпротивата и съхраняване на паметта на поколенията.

У нас съществуват многобройни паметници на участниците в съпротивата, но отбелязването на този ден не е много популярно. На 11 април традиционно отбелязваме международният Ден на политзатворниците, концлагеристите и пострадалите от фашизма и войните. За чествания се използва и датата 2 юни - Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България (до 1988 г. се наричаше Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война). Същевременно, на различни места паметниците на съпротивата (където са останали) бяха преименувани в паметници на свободата или по друг начин.