Toyota и българския INSAIT с партньорство в роботиката и изкуствения интелект
Секция: Наука
10 Април 2024 17:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Toyota и българския INSAIT с партньорство в роботиката и изкуствения интелект

/КРОСС/ Toyota финансира изследвания в българския INSAIT в сферата на роботиката и изкуствения интелект, като целта е разработването на нови алгоритми за управление на роботи.

INSAIT и Toyota ще разработват съвместно ново поколение робот с внедрен изкуствен интелект. Това става в рамките на стратегическо партньорство между японската компания и Института към Софийския университет.

В рамките на проекта Toyota финансира изследвания в областта на роботиката в България, като целта е създаването на нов вид изкуствен интелект, внедрен в робот, включващ аудио команди, команди на естествен език и компютърно зрение за разпознаване на обекти. Този изкуствен интелект ще направи робота функционален за различни задачи в ежедневието. Например, той ще има важна социална роля - да е в помощ на възрастни хора или такива в затруднено положение, които срещат трудности сами да извършват рутинни домашни задачи. Заедно с това в дългосрочен план подобен робот може да се превърне и в част от домакинства навсякъде по света.

Партньорството с Toyota с фокус върху пресечните точки между изкуствения интелект и роботиката е уникално за България, тъй като помага да позиционира страната като място, където се правят изследвания на световно ниво и се създават технологиите на бъдещето.

Разработването на робота е само една част от това партньорство, което ще бъде разширено и надградено в следващите месеци и години. Планира се и отпускането на още стипендии за изследователи в INSAIT в областта на изкуствения интелект и роботиката като целта е да се привлекат топ таланти в България, с помощта на които да се направят нови научни пробиви на световно ниво.

ПРЕСЦЕНТЪР НА МОН