Андрей Слабаков: Лекарства за Европа, но при какви условия
Секция: Коментари
11 Април 2024 12:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Андрей Слабаков: Лекарства за Европа, но при какви условия

/КРОСС/ Вчера, 10 април 2024 г., Европейският парламент одобри в пленарна зала своята позиция на първо четене по две предложения на Европейската комисия за преразглеждане на фармацевтичното законодателство на ЕС - т.нар. „Законодателен пакет в областта на фармацевтичните продукти в Европа".

Инициативата на Комисията цели да направи лекарствата по-достъпни, да подобри сигурността на доставките и да засили привлекателността на фармацевтичната индустрия на ЕС чрез насърчаване на научните изследвания и иновациите. Ключовите промени, предложени в текста се оказаха изключително противоречиви и доведоха до интензивни преговори между политическите групи през последните четири месеца, с
цел процесът да приключи успешно преди края на деветия мандат на Европарламента.

Идеята на всички участници беше една - европейските граждани да имат сигурен достъп до най-новите лекарства, но инструментите за постигането ѝ в голяма степен се различаваха. В крайна сметка беше постигнат широк компромис, който се стреми да приложи мерки за осигуряване на лекарства за Европа без да създава неблагоприятна среда за фармацевтичните предприятия на континента.

В качеството си на докладчик в сянка, българският представител Андрей Слабаков от групата на ЕКР (Европейски консерватори и реформисти) се противопостави на предложенията, които драстично намаляват правото на интелектуална собственост и стимулите за пускане на пазара на нови лекарства, защото това би направило европейския пазар непривлекателен. Евродепутатът подкрепи по-бързият и лесен достъп на генерични лекарства до пазара и гаранцията за по-голяма сигурност на доставките, с цел предотвратяване на бъдещи ситуации с недостиг на лекарства. Слабаков постави редките болести в центъра на своят подход към законодателния пакет.

„Всички искаме евтино лечение. Ключовата дума е баланс. Правилният подход е да предоставим стимули, които да окуражат производството на нови лекарства, и по- бързият достъп до тях. Това засяга особено много хората с редки болести. В България те са изключително малко като процент от населението, но заслужават техните нужди да бъдат посрещнати." заяви евродепутатът.

Следващата стъпка на Европейският парламент е да упълномощи докладчиците по законодателният пакет за водене на неформални преговори с Европейската комисия и Съвета на ЕС - т.н. „триалог", който се стреми да постигне компромис между позициите на трите институции и да осигури по-гладко приемане на законите в ЕС. Това ще се случи след влизането в длъжност на новите евродепутати за десетия мандат на Европейския парламент. Европейските избори са насрочени на 9 юни 2024 г.