Най-бедните пенсионери ще получат по 100 лв. добавка за Великден
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Април 2024 11:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-бедните пенсионери ще получат по 100 лв. добавка за Великден Пенсиите за май ще бъдат изплатени по-рано

/КРОСС/ Със 139 гласа "за", без гласували "против", депутатите решиха пенсионерите с най-ниски пенсии да получат по 100 лв. за Великденските празници, а останалите - нищо, предаде БГНЕС.

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", ИТН и част от БСП, депутатите решиха пенсионерите, намиращи се под прага на бедност, тоест с пенсия до 526 лв., да получат по 100 лева Великденска добавка.

Предложението е внесено от ГЕРБ-СДС и ДПС и на първо четене гласеше пенсионерите да получат по 75 лв., след промените на второ гласуване в комисия, се реши великденската добавка да бъде 100 лв. От БСП излязоха с контрапредложение.

"Ние предлагаме добавки за всички пенсионери, за тези с пенсия до 526 лв. по 100 лв. и по 50 лв. за всички останалите", предложи лидерът на левицата Корнелия Нинова, след което подчерта, че отхвърля твърдението за липса на пари в бюджета за тази мярка. "Ние като бяхме на власт имаше 70 лв. за всички пенсионери", припомни Нинова.

От ПП-ДБ също контрираха, подчертавайки, че няма да делят пенсионерите по време на най-светлите празници.

В пленарна зала депутатите отхвърлиха предложението на БСП по 50 лева Великденски добавки да получат всички пенсионери. Георги Свиленски от левицата се обърна към народните представители от ПП-ДБ с упрек, че в зала четат писма, в които ги призовават да не делят пенсионерите, а в зала гласуват против.

От НОИ пък съобщиха, че пенсиите за месец май, заедно с одобрената добавката, ще бъдат изплатени по-рано. Тази година Великден е на 5 май, готовността е пенсиите да бъдат изплатени на 2 май.

Обикновенно пенсиите се изплащат от 7-мо до 20-о число по наредба, но във връзка с предстоящите Великденски празници, това ще стане по-рано.

"Единственият работен ден е 2 май, така че ще ги изплатим по-рано. Днес ми предстои среща с Български пощи, създали сме съответна организация. Чрез банките, НОИ превежда парите в края на месец април", заяви пред медиите в парламента подуправителят на НОИ Весела Караиванова-Начева.

Тя даде заявка, че НОИ ще направи каквото е необходимо, за да могат да достигнат сумите до хората за празниците.