Музеят на авиацията отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката от 9,00 до 18,00 часа с изложба
Секция: ЛЮБОПИТНО
12 Април 2024 12:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Музеят на авиацията отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката от 9,00 до 18,00 часа с изложба

/КРОСС/ На 12 април (петък) Музеят на авиацията ще отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката от 9,00 до 18,00 часа с изложба, презентация за българския принос в овладяването на космоса и образователна игра за децата.

- Посетителите ще имат възможността да разгледат специално подготвената изложба „Пътят към звездите", посветена на 45-ата годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов на борда на кораба „Союз-33. Изложбата представя участието на България в програмата „Интеркосмос", в рамките на която страната ни става шестата държава, изпратила свой космонавт и третата, произвела космически храни. Чрез нея гостите на Музея на авиацията ще научат подробности за изследователската програма на полета и за възникналите проблеми, отменили планираното скачване с орбиталния комплекс „Солют-6", и наложили предсрочното връщане на кораба на Земята.

- За най-любознателните Музеят ще представи презентация за българския принос в областта на космическите изследвания и технологии. Тя ще разкаже каква апаратура е летяла в Космоса, кога и защо българските учени проучват йоносферата - наелектризираният под влиянието на слънчевите лъчи слой от атмосферната обвивка на Земята, от който до голяма степен зависи животът на нашата планета, както и много интересни факти за полета на космонавта Александър Александров.

- През целия ден най-малките посетители ще се забавляват с образователна игра „Мисия Марс", която ще предизвика състезателния дух на децата и ще ги запознае с любопитни факти за планетата Марс. Играта е създадена и дарена на Музея от „Център за неформално образование и културна дейност АЛОС".

Програмата в празничния ден

➡9,30 часа: Откриване на изложбата „Пътят към звездите";
➡11,00 часа: Презентация „Приносът на България в овладяването на космическото пространство";
➡15,00 часа: Презентация „Приносът на България в овладяването на космическото пространство";
➡9,30 - 17,30 часа: Образователната игра „Мисия Марс".

Събитията от програмата са включени в цената на входния билет. Продажбата на билети се преустановява 30 минути преди края на работното време.