За първи път българска група е селектирана за участие в световното джаз изложение JazzAhead!2024
Секция: КУЛТУРА
12 Април 2024 20:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За първи път българска група е селектирана за участие в световното джаз изложение JazzAhead!2024

/КРОСС/ За първи път в историята на световното изложение за джаз и импровизационна музика JazzAhead!2024 е селектирана за участие българска група. Clavexperience ще свирят като част от клубната програма на събитието на 12 април в Kellerei - Bremer Ratskeller Weinhandel, Бремен, Германия.

Димитър Горчаков (пиано), Павел Терзийски (вокал) и Александър Деянов - SkilleR (бийтбокс) се събират под името Clavexperience, създавайки съвременен джаз, като го смесват с електронна музика и бийтбокс. В голяма част от творчеството си разчитат на импровизацията, а музиката им е едновременно завладяваща и иновативна.

Clavexperience ще бъдат част от 17-те делегата на националния щанд на Българска музикална асоциация, която участва за четвърти път на изложението. Тази година БМА ще представи 20 музикални проекта на свои членове: от едни от най-утвърдените наши джаз музиканти до млади току що изгряващи звезди. На щанда ще има и делегати на пет от най-големите ни фестивали - A to Jazz, Bansko Jazz Fest, Plovdiv Jazz Fest, Sofia Live Fest и SoAlive Music Conference.

JazzAhead! е ежегодно професионално музикално събитие в сферата на джаза от 2006 г. насам, което се провежда в Бремен, Германия и включва търговско изложение, конференция и шоукейс фестивал с участници от Европа и страните отвъд океана. Форумът събира и среща над 2000 професионални участници, между които артисти, букъри, фестивали, мениджъри, лейбъли, агенции, издатели, дистрибутори, медии и други.

Щандът на БМА на изложението JazzAhead! се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.