Епидемиолог: Имаме под 95% обхват с първа доза срещу морбили, има риск от пробив
Секция: Здраве
13 Април 2024 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Епидемиолог: Имаме под 95% обхват с първа доза срещу морбили, има риск от пробив

/КРОСС/ По данни на Националния център по заразни и паразитни болести нашият ваксинационен обхват срещу морбили е под 95% на първата доза, което вече е риск от пробив на вируса. Това каза епидемиологът д-р Христиана Бацелова в предаването „Тази събота" по бТВ.

Тя подчерта, че трябва да бъде установено от кого се е заразило четиригодишното дете и къде. „Нямам информация дали е пътувало в чужбина. Ако не е пътувало, това значи, че се заразило от някого в България и има и други случаи", заяви тя.

Ваксината срещу морбили е в задължителния имунизационен календар. Първата доза се поставя на 13-месечна възраст и има ефективност 93%. „Това не означава, че едно ваксинирано дете е предпазено на 93%, а че 93% от ваксинираните ще имат пълната защита от разболяване. Затова е необходимо и поставяне на втора доза, за да бъде завършен имунизационният курс и такива лица да бъдат с максимална защита. Втората доза има 98% ефективност. Това означава, че все пак има 2% от ваксинираните, които биха могли да се разболеят. Това са индивидуални особености на имунната система и хора, които не отговарят по някаква причина на имунизацията, те са изключително малко", обясни епидемиологът.

По думите й е важно как се съхранява живата морбилна ваксина, тъй като е възможно тя да стане неефективна.

До третия-петия ден има неспецифична симптоматика - висока температура, хрема, кашлица. „Към втори-трети ден могат в устната кухина да се появят много характерни петна и към трети-пети ден се появява характерният обрив, който е много ситен и започва обикновено от главата. В първите дни е характерно и зачервяване на очите. Имали сме случаи, в които се бърка с алергична реакция и с дни деца не биват диагностицирани. Затова е важно заболяването да бъде разпознавано от лекарите", предупреди епидемиологът.

Хората, които са преболедували морбили, са изградили траен пожизнен имунитет.

бТВ, „Тази събота"