Международен курс за кучета спасители в Банско
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Април 2024 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международен курс за кучета спасители в Банско

/КРОСС/ В Банско се провежда международен курс за обучение на кучета спасители. Събитието е юбилейно и е посветено на 50-ата годишнина от създаването на групата на Планинската спасителна служба (ПСС).

В рамките на четири дни - от 10 до 14 април, над 30 водачи на спасителни кучета и инструктори ще работят на полигон.

Те ще тренират действия при инциденти с лавини и затрупани хора, изгубени туристи в планината, както и при земетресения и други бедствия.

След силното земетресение в Турция миналата година с много загинали и пострадали наши планински спасители заедно със спасителни кучета помагаха на терен за издирване на хора под руините.

Идеята за обучителния курс се ражда именно след силния трус в южната ни съседка. В него участват водачи на кучета от България, Чехия, Румъния и Словакия.

След четиридневното обучение на лавинния полигон на връх Тодорка към участниците в курса ще се присъединят и ветераните - бивши водачи на спасителни кучета.

Новият полигон край Разлог е изграден с подкрепата на общините Разлог и Банско, но ще посреща кучетата и водачите им от цяла Европа, за да се подготвят заедно и да помагат на хората там, където има най-голяма нужда от тях.

бТВ, „Тази събота"