Откриха пролетния залесителен сезон на "Новата гора на София" чрез засаждане на дъбове
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Април 2024 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха пролетния залесителен сезон на "Новата гора на София" чрез засаждане на дъбове

/КРОСС/ Със съдействието на Столичната община доброволци откриха пролетния залесителен сезон на „Новата гора на София" край село Негован. Мястото е част от землището на селището в столичния район „Нови Искър".

Продължаваме инициатива, която започна преди седем години, с нея се стремим да установим трайно зелен пояс около София, което е свързано с подобряване на чистота на атмосферния въздух, каза за БТА Надежда Бобчева, заместник-кмет на столицата с ресор „Зелена система, екология и земеползване". Тази година садим дъбове, отбеляза тя и добави, че целта на настоящата кампания е по-сериозно проследяване на израстването на фиданките. Тази инициатива се движи изцяло от доброволци, Общината прави логистика, посочи още Бобчева.

За целия тазгодишен сезон 20 000 фиданки е предвидено да бъдат засадени на 32 декара. От началото на инициативата до момента са посадени 56 000 фиданки за с. Негован. Дъбът е бавно растящ вид и изисква много и постоянни грижи, каза инж. Тодор Тодоров, директор на общинското предприятие "Управление на общински гори и земи". Отглеждането е поне два-три пъти косене и окопаване, добави той. Според него се увеличава броят на доброволците, които се включват в такива инициативи. По време на екологичното събитие бе откроена и нуждата да се създаде зелен пояс, който да бъде "белите дробове" на София, за да може идните поколения да живеят в по-чист град.

След като получиха насоки от експертите как да направят засаждането, доброволците и представители на Общината и на районни администрации се включиха активно в дейностите. Сред присъстващите имаше и деца. Инициативата на Столичната община „Новата гора на София" започна през 2017 г. и има за цел да трансформира общински непригодни земеделски земи в горски територии, създавайки зелен пояс около столицата.

Досега от осъществените залесителни кампании са засадени 160 000 фиданки в кв. "Суходол", кв. "Абдовица" и с. Негован, съобщиха по-рано от Столичната община.