Николай Василев: Държавата не е фалирала и няма да фалира
Секция: Анализи
13 Април 2024 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Василев: Държавата не е фалирала и няма да фалира

/КРОСС/ Държавата не е фалирала и няма да фалира, но това е така не заради нещата, които се случиха в последните три години, а заради предишните 20 и няколко години. През последните години тръгнахме по пързалката надолу и ако продължаваме така, въпрос на време е да имаме големи проблеми. Това каза икономистът Николай Василев в предаването „Тази събота" по бТВ.

Той обобщи политиката на Асен Василев като министър на финансите с едно изречение: „Вземаме максимално дългове, правим максимално големи разходи, имаме огромни дефицити, нулеви реформи и колкото повече харчим, толкова по-добре".

Вдигането на доходи става не с дефицити и заеми, а с висок икономически растеж, инвестиции и икономическа политика, за каквато от години никой не говори, заяви Василев. „През последните много години държавата няма никаква икономическа политика и изобщо икономически дебат. Има бюджетно харчеща политика. Това не е икономическа политика. Ако ме питате с какво ще запомня последните години на хаос, безвремие и безкрайни скандали - единствено с разговори колко повече пари да се дават на кого", коментира той.

Нито едно правителство не работи по проблема с демографията.

Членството ни в Шенген няма да се случи, докато не покажем по-добра охрана на границата. „Според мен сме абсолютно неподготвени. Този век ще има много проблеми - войни, природни бедствия, проблеми, мигрантски вълни. Държавата е абсолютно неподготвена, а ние се занимаваме с пудели в момента", посочи Василев.

бТВ, „Тази събота"