Любомир Кючуков: Все още нямаме Външнополитическа стратегия
Секция: Интервюта
14 Април 2024 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любомир Кючуков: Все още нямаме Външнополитическа стратегия

/КРОСС/ Все още нямаме Външнополитическа стратегия. Имаме документ, представен от външния министър, който тепърва трябва да извърви своя вътрешноинституцонален път. Това каза дипломатът и бивши заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков в предаването „Говори сега" по БНТ.

Оформянето на външнополитическите позиции и виждания на страната в един по-дългосрочен стратегически документ е била инициатива на Дипломатическия институт към МВнР. Самият той е взел участие в обсъжданията на един предварителен етап.

„Самото изработване и представяне на стратегията придоби един много сериозен предизборен привкус и това бързане естествено се отрази на качеството на документа. Според мен всичко това произтича от един предварително зададен грешен подход - по страни и региони, а не по проблеми. Това създава понякога много сериозни проблеми като подход. Но самият факт, че вече има някакъв проект, е позитивен, защото предполага продължаване на дискусията. Отделни елементи от текстовете биха могли да влязат в една стратегия", допълни Кючуков.

Външната политика не означава „чуване на мнение", а защита и аргументиране на държавни позиции и интереси. В нея е необходима приемственост и последователност, която не може да обслужва чисто партийни цели, коментира дипломатът. „В момента липсва приемственост и последователност и ясни цели и интереси на държавата, която тя преследва, независимо от смяната на правителствата", подчерта Кючуков.

Еврозоната и Шенген според него не могат да залягат като приоритети в подобна стратегия.

„Ако се използва проблемния подход, първото е как да се избегне глобалния конфликт. България трябва да има ясна позиция по това при толкова войни, при това сериозни, в такава близост до България как ние виждаме своята сигурност. Засега България единственото, което прави, е да се присъединява към общите усилия в мисленето за сигурността като въоръжаване. Но тук се изпуска друг изключително голям проблем на сигурността - политическия и договорно-правния компонент. Липсва доверие между държавите и диалог, което да даде възможност да се търсят невоенни гаранции за сигурността. В момента имаме много сериозен проблем пред целия световен ред, пред институционалната рамка и международното право. Светът трябва да се стреми към съхраняване на настоящата институционална и правна рамка на международния ред, който съществува", посочи Любомир Кючуков.

БНТ, „Говори сега"