Доц. Искрен Иванов: Тази война започна много отдавна, въпрос на време беше конфликтът да ескалира
Секция: Интервюта
14 Април 2024 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Искрен Иванов: Тази война започна много отдавна, въпрос на време беше конфликтът да ескалира

/КРОСС/ Тази война започна много отдавна, въпрос на време беше конфликтът да ескалира. Това каза експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Според него има два сценария за развитието на конфликта и те ще зависят от отговора на Израел. „Единият вариант е Израел да отговори конвенционално, да задейства своята доктрина „Дахая", съгласно която той отговаря винаги конвенционално на всяка една атака с пропорционални ресурси. Това ще доведе до класическа конвенционална война между Иран и Израел. Другият вариант е Израел да реши да отговори асиметрично - с технологии, или да изнесе конфликта в ивицата Газа, където вече се води война. Много зависи от реакцията на САЩ, защото Америка може в един момент да окаже натиск върху Израел този конфликт да не става напълно конвенционален, пълномащабен. От друга страна зависи много каква ще бъде позицията и на Руската федерация, защото Русия също няма интерес от ескалацията на този конфликт, защото това ще забави напредъка й в Украйна", обясни доц. Иванов.

Намесата на други страни според него ще бъде по-скоро индиректна - върху модифицирането на стратегията на Израел и Иран. Ако конфликтът ескалира, САЩ ще се намеси решително на страната на Израел.

„Трудно можем да говорим за формирането на голяма антиизраелска коалиция, най-малкото защото Израел е шиитска държава и има сериозен стратегически опонент в региона в лицето на Саудитска Арабия. По-скоро Иран ще бъде подкрепен от Хизбула и хусите, защото ако погледнем внимателно действията на Иран, ще видим, че те са част от действията на една много по-голяма антиамериканска коалиция в региона", допълни доц. Искрен Иванов.

За мирно уреждане на конфликта е невъзможно да се говори на този етап.

 

бТВ, „Тази неделя"