Проф. Сотир Марчев: Финансовото състояние ни състояние се отразява върху нивата на стрес и здравето на сърцето
Секция: Здраве
14 Април 2024 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Сотир Марчев: Финансовото състояние ни състояние се отразява върху нивата на стрес и здравето на сърцето

/КРОСС/ Финансовото състояние на хората се отразява върху нивата на стрес и здравето на сърцето. Нашето обедняване и забогатяване ни причиняват безпокойства. Кризите натоварват сърцето. Това каза кардиологът Сотир Марчев в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Той препоръчва да се концентрираме върху нещата, които зависят от нас. Безсмислено е да се безпокоим за нещата, които не зависят от нас - магнитните бури, войните, обясни кардиологът. „Трябва да се безпокоим дали спортуваме достатъчно, храним ли се здравословно, спим ли достатъчно, дали живеем на място с чист въздух", допълни Марчев.

Сега е подходящ момент човек да намали храната и да разтовари тялото. Постите са добър начин да направим това. „Препоръчваме период на въздържание от храна, който е желателно да е надвечер, а не сутрин. Храната, която приемаме вечер, се превръща в мастна тъкан, защото по време на сън температурата на тялото ни пада. Когато това стане, енергията от храната отива в тлъстини", обясни кардиологът.

Очакваното внезапно застудяване след горещините през следващите дни е риск за хората със сърдечносъдови проблеми, предупреди той. „Застудяването отваря работата на нас, кардиолозите."

По-ранното и бързо затопляне на времето води до подраняване на алергиите.

Нова телевизия, „Събуди се"