Андрей Новаков: С пакта се слага край на политиката на отворени врати на Европа
Секция: Интервюта
14 Април 2024 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Андрей Новаков: С пакта се слага край на политиката на отворени врати на Европа

/КРОСС/ Намирам за ненормално един камион да чака 3 дни на границата - шофьорът да е без храна, вода и тоалетна, а фирмата да губи 200 евро. Ако това се промени, милиарди ще останат в икономиката. Това каза евродепутатът от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков в предаването „Тази събота и неделя" по бТВ.

Според него сега на границата има много институции, чието място не е там.

Европарламентът одобри идеята един камион да бъде обработван средно за 60 секунди на вътрешните граници на ЕС, каза Новаков. „Нашата резолюция вече е приета, тя вече влезе в сила. В нея пише черно на бяло незабавно ЕК да предприеме правнообвързващи действия за въвеждане на 60 секунди средно за обработка на камион", поясни евродепутатът.

Той коментира и новите правила за мигрантите в ЕС, според които процедурата за проверка ще е на самата граница. Те предвиждат хората, които нямат право да остават в ЕС, да бъдат по-бързо връщани в страните, от които идват. Освен това се въвежда и задължителна солидарност между държавите в разпределянето на бежанците.

С пакта се слага край на политиката на отворени врати на Европа, категоричен бе Новаков.

„До момента процедурата по разглеждане статута на мигрантите трае 9-10 месеца, през което време той получава социални надбавки, настаняване, издръжка, джобни, а недобросъвестните прави и бели. Сега в рамките на пет дни на границата ще се прави проверка и ако не докаже кой е, откъде е и защо идва в Европа, се връща обратно", обясни евродепутатът.

Пактът дава повече солидарност в ЕС при разпределяне на хората с права да останат. „Нелегални мигранти не може да влязат в ЕС, ако не докажат, че бягат от война - връщат се обратно", обясни евродепутатът.

Новаков обясни и че по европейското законодателство, ако у нас влязат 27 души, които имат право на статут, но ги разпределят в Полша, а тя откаже, ще трябва да заплати 20 000 евро.

„Това ще се прави, за да му намери подслон, за да му осигури помощ или годишна издръжка. Това е за разходите, защото така или иначе този човек няма право да остава повече от година, така че това е една първоначална вноска която, държавата трябва да направи към България за да компенсира. Но и България трябва да плаща, ако откажем да приемем мигранти", заяви той.

бТВ, „Тази неделя"