Русия призова за сдържаност след иранския удар по Израел
Секция: Русия
14 Април 2024 20:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия призова за сдържаност след иранския удар по Израел

/КРОСС/ Руското външно министерство заяви днес, че е изключително обезпокоено от иранските удари по Израел и призова всички страни от конфликта да проявят сдържаност. Същевременно според него напрежението ще остане високо, докато не се разреши конфликтът между Израел и палестинците, предаде Ройтерс.

„Изразяваме извънредна загриженост от поредната опасна ескалация на напрежението в региона. Призоваваме всички въвлечени страни да проявят сдържаност", посочва министерството в изявление, публикувано след удара.

Русия отбеляза, че Техеран е заявил, че атаката е извършена в рамките на правото му на самоотбрана след израелския удар по иранското консулство в Дамаск, което Москва осъди.

Русия, която има близки връзки с Иран, заяви че Западът е блокирал опитите на Съвета за сигурност на ООН да реагира на израелския удар по дипломатическия обект.

„На няколко пъти предупредихме, че редицата неразрешени кризи в Близкия изток, особено в палестинско-израелската зона на конфликт, които са често разпалвани от безотговорни провокации, ще доведат до засилване на напрежението", заяви министерството.

Кремъл все още не е коментирал публично въпроса.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че война между Израел и Иран ще влоши шансовете на президента на САЩ Джо Байдън да бъде преизбран.

„Америка не иска голяма война в Близкия изток. Убийствата в Газа влошават шансовете на Байдън на изборите и войната между Израел и Иран допълнително ще увеличи несигурността", заяви Медведев.