Лаймска болест, морбили и коклюш: Как да се предпазим
Секция: Здраве
15 Април 2024 09:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лаймска болест, морбили и коклюш: Как да се предпазим Темата коментира директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова

/КРОСС/ Първи случай на морбили беше регистриран у нас. Болните от коклюш в България надхвърлиха 70 души. С топлото време зачестиха и ухапванията от кърлежи. Как да се предпазим от заразните заболявания?

Между 20 и 25% от кърлежите носят зарази. Най-опасната от тях е Лаймската болест. Това заяви в студиото на „Здравей, България" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите ѝ обаче едва 10 а 100 от ухапванията от заразени насекоми поразяват човешкото тяло. Това означава, че едва между 2 и 2.5% от случаите на ухапани ще бъдат заразени.

Проф. Христова увери, че пръсканията против насекомите вече са запознали в цялата страна. При ухапване е възможна профилактика, но предвид малкия процент на зараза, тя не се препоръчва. По думите на специалиста това би довело до скок на антибиотичната резистентност. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни, че в първите няколко месеца от заразяването с Лаймска болест лечението с антибиотик е много ефикасно.

Първият случай на заразен с морбили у нас е на 4-годишно дете. По документи то е ваксинирано, но няма антитела. Проф. Христова подчерта, че в между 1 и 5% от случаите хората образуват много за кратко антитела срещу болестта, а след това те изчезват. Съществува и възможност, която обаче не може да бъде доказана, че пациентът е бик ваксиниран само по документи. „Докато са единични случаи, опасност няма", увери експертът.