Ще забави ли политическата криза влизането на България в еврозоната
Секция: Анализи
15 Април 2024 14:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще забави ли политическата криза влизането на България в еврозоната Анализ на икономиста Румен Гълъбинов и финансиста Бисер Манолов

/КРОСС/ Политическите рискове за България отново нарастват след неуспешната правителствена ротация между двете управляващи в коалиция партии, което доведе до падането на последното редовно правителство през март 2024 г. Страната се насочва към нови предсрочни избори - шести поред в рамките на три години, което заплашва да забави инерцията в провеждането на реформи и да застраши напредъка по ключови политически цели като приемането ни в еврозоната в близко бъдеще. Това се посочва в пролетния доклад на Световната банка за развитието на икономиките на Европа и Централна Азия.

В ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS икономистът Румен Гълъбинов сподели, че приемането на България в еврозоната през 2025 г. е трудна, но не и непостижима цел. "Поставят се определени условия, като например да продължи намалението на инфлацията. Годишната за март е 3%. Преди това беше 3,3%. Очакваме през следващото тримесечие да се изравни със средната в еврозоната. Имаме възможност да поискаме извънреден конвергентен доклад, който да бъде направен с проследяване на инфлацията от 3 до 6 месеца", коментира той.

Финансистът Бисер Манолов на свой ред подчерта, че за последната година балансът на ЕЦБ спада с 2,3 трилиона долара, което означава силно рестриктивна политика и забързан спад на инфлацията. "Най-реалистичната година за влизане в еврозоната е 2026 г. Критерият за бюджетен дефицит може да ни избяга. Разходната част се забързва за сметка на приходната. Може да видим спад в потреблението заради увеличението на лихвите по левовите кредити", смята той.