Център за развитие на слуха и говора „Яника“ отпразнува своя 15-и рожден ден
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Април 2024 16:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Център за развитие на слуха и говора „Яника“ отпразнува своя 15-и рожден ден

/КРОСС/ "Вече 15 години помагаме на децата да изразяват себе си и своите емоции и да се интегрират успешно в необятния свят, мечтаещи, говорещи и използващи жестов език. Така помагаме тишината да говори". С тези думи ръководителят на Образователен център за деца и младежи с увреден слух "Яника" Таня Димитрова се обърна към своя екип и гости по случай 15-тия рожден ден на центъра. Поводът беше отбелязан през изминалия уикенд в Централния военен клуб от безброй бивши и настоящи ученици на центъра, техни родители и близки. „Децата са прекрасни, те са нашата надежда. Нека ги чуем и им дадем шанс за развитие", каза още тя.

За 15 години екипът на "Яника" е помогнал на повече от 200 деца с кохлеарни импланти и слухови апарати да се адаптират в масовите детски градини и училища, споделиха присъстващите. Те определят "Яника" като уютно пространство от домашен тип, в което децата със слухови и езиково- говорни нарушения, работят със специалисти и играят с връстници.  Макар и малък, екипът на „Яника" на включва голям набор от специалисти - логопеди, слухово-речеви рехабилитатори, педагози, психолози, инженер технически помощни средства.

"Вярваме във възможностите на всяко дете. Насърчаваме родителите, че въпреки трудните моменти, те също могат да вярват в доброто бъдеще на децата си.", каза още Таня Димитрова. Позната на много българи с жестомимичния си превод от малкия екран, самата Таня израства в семейство с глухи родители и разбира и взима присърце проблемите на хората с увреден слух.

Освен бивши и настоящи ученици, които отправиха своите пожелания по повод рождения ден на „Яника", събитието уважиха и Петя Дикова, която водеше програмата, Дара Екимова, която зарадва присъстващите със своите изпълнения, балет „Вега Джуниър", група „Жестим", певецът Стефан Вълдобрев, Сдружението на жените военнослужещи и много други.