Министър Карадимов: Устойчивата и ефективна енергийна система е предпоставка за стабилно икономическо развитие
Секция: ИКОНОМИКА
15 Април 2024 16:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Карадимов: Устойчивата и ефективна енергийна система е предпоставка за стабилно икономическо развитие

/КРОСС/ Устойчивата и ефективна енергийна система е предпоставка за стабилно икономическо развитие. В подкрепа на сектора Министерството на иновациите и растежа разполага със значителен ресурс. Само в синхрон с бизнеса възможностите могат да бъдат реализирани максимално ефективно. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов на международен форум за енергетика, организиран от АИКБ и Европейския икономически и социален комитет.

Министър Карадимов подчерта, че без специализирания глас на бизнеса политическите решения в сфера като енергетиката нямат своята сериозна стойност.

Карадимов представи накратко възможностите за финансиране бизнеса в енергийния сектор по линия на Министерството.

По думите на министъра през следващите 5 до 7 години страната ни ще мобилизира ресурс в рамките на 3,2 млрд. евро по различни програми и проекти, в които могат да бъдат включени и дейности, отнасящи се до насърчаване използването на водородни технологии, така че да се подпомогне декарбонизацията на българската икономика.

„Една от осемте водородни долини в Европа ще бъде изградена в Стара Загора. Проектът „Захир" е на стойност 32 млн. лв., като Европейската комисия осигурява 16 млн. лв., а МИР - през Програмата за Наука и бизнес - още 16 млн. лв.", каза Карадимов. Той подчерта, че Министерството е изготвило Националната пътна карта за водорода.

По линия на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) МИР е обявило мерки с грантово финансиране в размер на 380 млн. лв., с които българските фирми да бъдат подпомогнати да въведат кръгови модели в своята дейност, както и да изградят ВЕИ съоръжения с технологии за съхранение на енергията.

„Допълнителни над 200 млн. лв. са осигурени отново по ПВУ под формата на дългови и дялови финансови инструменти за отпускане на кредитни линии и инвестиционни заеми в сектора за енергийна ефективност и възобновяема енергия, както и за реализиране на дялови инвестиции в климатичен неутралитет и цифрова трансформация", каза още министърът на иновациите.

Той допълни, че за настоящия програмен период по линия на програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията" МИР предвижда да продължи подкрепата в областта на декарбонизацията и устойчивото развитие чрез инвестиране на ресурс от над 1 млрд. лв. Част от този ресурс ще бъде реализиран от страна на Фонд на фондовете под формата на дългови финансови инструменти, включително в комбинация с безвъзмездни средства.

Министерството обяви процедури за над 420 млн. лв. Едната е „Внедряване на иновации в предприятията", която е в активна фаза на оценяване на проектните предложения, а втората е „Разработване на иновации в предприятията", която е отворена за кандидатстване още един месец.

Министър Карадимов заяви, че през тази година ще бъде отворена и процедура с бюджет от близо 61 млн. лв. за развитие на зелени и цифрови партньорства за интелигентна трансформация. Чрез нея ще се подкрепят стратегически проекти, насочени към малки и средни предприятия за повишаване на тяхната конкурентоспособност чрез превръщането на „зелените" предизвикателства във възможности, разработването на „зелени и цифрови" решения и екоиновации.