Безплатна барокамера ще лекува децата в ЦСРИ – Етрополе
Секция: Здраве
15 Април 2024 18:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безплатна барокамера ще лекува децата в ЦСРИ – Етрополе

/КРОСС/ Барокамера за терапия на деца с увреждания чрез кислород под налягане получи като дарение Центърът за социална рехабилитация и интеграция /ЦСРИ/ в гр. Етрополе. Апаратът бе приет в социалната институция в присъствието на изпълнителния директор на Национален фонд „Свети Никола" Недка Младенова, който е осигурил средствата и е предоставил техниката.

Управителят на ЦСРИ-Етрополе Валентина Герчева благодари на г-жа Младенова и заяви: „Тази барокамера ще се използва от трите общини - Етрополе, Правец и Ботевград. Искам да изкажа специална благодарност към г-жа Младенова, изпълнителен директор на Национален фонд „Свети Никола", която откликна на молбата ни, повярва в екипа ни и реши да ни направи това дарение."

„За мен е изключително удоволствие. Това е петата поред барокамера, която ние даряваме в рамките на страната. Желанието ни беше да достигнем до различни точки в България и искахме в София област също да имат достъп до подобна иновативна апаратура. За съжаление все още терапиите с барокамера са платени и не минават по-здравна каса. Поради тази причина голяма част от семействата с деца с увреждания срещат трудности да лекуват децата си. За нас ще бъде удоволствие и мисия, децата с увреждания от целия регион да имат достъп до безплатно лечение с барокамерата. С удоволствие мога да връча договорът за дарение, абсолютно безвъзмездно. Екипът вече е обучен да работи с барокамерата и предстоят да се издадат сертификатите им", заяви изпълнителният директор Недка Младенова.

Камерата е с капацитет едно дете, но при по-малките те могат да влизат с придружител. Престоят в нея не позволява използването на електронни устройства. Персоналът вече е обучен за работа с апаратурата. Тя е първа по рода си в областта и всички деца от Общините Етрополе, Правец и Ботевград ще могат да я използват безплатно.

Официален гост на събитието беше и кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров, който поздрави всички за добрата инициатива.

„Първо бих искал да поздравя г-жа Валентина Герчева за поредната й добра инициатива. Благодаря и на национален фонд „Свети Никола" и г-жа Младенова за дарението, с което помагат не само на нашата община, а и на общините в региона. Горд съм, че избрахте именно в гр. Етрополе да е петата барокамера, която дарявате."

На събитието присъстваха също така представители на общините Етрополе, Правец и Ботевград, социалните институции и детските заведения.