Повече от 14 200 безработни започнаха работа през март със съдействието на бюрата по труда
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Април 2024 19:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Повече от 14 200 безработни започнаха работа през март със съдействието на бюрата по труда

/КРОСС/ Увеличение на броя започнали работа безработни лица със съдействието на бюрата по труда отчита административната статистика на Агенция по заетостта - през март те са 14 205, което е с 1 721 души повече спрямо предходния месец. През месеца работа с подкрепата на бюрата по труда намериха и 378 пенсионери, учащи и заети.

Представителите на рисковите групи, които намериха своята трудова реализация през март чрез субсидирани работни места, са 317 - 34 по програми и мерки за заетост и 283 - по проекти на Програма „Развитие на човешките ресурси" 2021-2027. 34 безработни и заети са включени в различни обучения, а 190 души са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професия или ключова компетентност. През месец март са издадени 5 452 ваучера за заети и безработни лица за дигитални обучения по проект „Компонент 2: Обучения за DI-GI умения и компетенции" по НПВУ.

Равнището на регистрираната безработица в страната през март е 5,77% и се отчита намаление на месечна база от 0,07 процентни пункта. Броят на регистрираните безработни лица в края на месеца е общо 163 635, като се отчита понижение спрямо миналия месец с 1 950 лица.

През месеца се регистрираха нови 19 946 безработни лица в бюрата по труда, като при тях се наблюдава минимално увеличение (0,2%) в сравнение с февруари. Други 686 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също се регистрираха в бюрата по труда през месеца. При тази група се наблюдава намаление спрямо предходния месец на търсенето на услугите на Агенцията - с 15.7%. В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през месеца са активирани над 4 500 неактивни на пазара на труда лица.

Увеличава се броят и на заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар - през март те са 14 706 при 10 494 през предходния месец. В реалната икономика най-много са свободните работни места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството (30.2%), преработващата промишленост (17.6%), търговията (8.9%), държавното управление (7.8%), следват селското, горското и рибното стопанство (7.8%) и образование (4.8%).

Най-търсените от бизнеса професии през март са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги; продавачи; работници в селско, горско и рибно стопанство; водачи на МПС и подвижни съоръжения; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; персонал, полагащ грижи за хората; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; помощници при приготвяне на храни; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; чистачи и помощници и др.